In other languages: EN

Превод: Йордан Георгиев

През май гръцкото външно министерство обяви възстановяването на двустранните отношения между Гърция и СирияEN след края на войната. Атина назначи бившия посланик в Дамаск и Москва г-жа Тасия Атанасиу за специален пратеник за Сирия.

Въпреки че от гръцкото външно министерство твърдят, че замразяването на дипломатическите отношения между двете страни „е продиктувано от условията за сигурност“, общоизвестно е, че то беше наредено от бившия гръцки премиер г-н Андонис Самарас през декември 2012 г. по заповед на НАТО и Европейския съюз, които също прекъснаха своите отношения с режима на Асад…

Назначаването на г-жа Атанасиу обаче се разглежда като знак за подновения геополитически интерес на Гърция югоизточния си съсед по море и за нейното желание да има по-голяма роля в държава, с която тя има изключително дълбоки исторически и религиозни връзки, пише Al-Monitor.

Според Йоанис Григориадис – ръководител на турската програма в Гръцката фондация за европейска и външна политика (ELIAMEP) в Атина, решението е част от повторното ангажиране на Гърция в региона, тъй като напрежението между Гърция и Турция продължава да ескалира.

В разговор с Al-Monitor г-н Григориадис заяви: „Либийско-турското морско споразумение предизвика реакция, довела до пълното преразглеждане на гръцката външна политика в Близкия изток. Тъй като икономиката на Гърция продължава да се възстановява след COVID-19, Леванта1 ще бъде новата област на регионални амбиции за Гърция. ”

Димитриос Кацудас, генерален секретар на Гърция по европейските въпроси от 2007-2009 г. и бивш политически съветник, който е заемал различни длъжности в управляващата партия Нова Демокрация в страната, заяви пред Al-Monitor:

Гърция има силна воля да участва както в постоянното умиротворяване на Сирия, така и в нейното възстановяване“, добавяйки че „Гърция по исторически, геополитически и икономически причини трябва да заема силна позиция в Сирия и нашите съюзници трябва да разберат това“.

В телефонно интервю Чарлз (Каралос) Катинис, бизнесмен от Дамаск, каза пред Al-Monitor, че: „Гърция беше последната европейска държава, която затвори посолството си, когато войната започна. Сега, когато трябва да подновим паспортите си или да получим документи, трябва да пътуваме до Ливан, за да посетим гръцкото консулство в Бейрут“.

Роден съм в Дамаск, както и моят баща, дядо и прадядо. Нашето гръцко гражданство се предаваше от баща на син”, заяви г-н Катинис пред Al-Monitor.

Имахме прекрасни отношения между Гърция и Сирия преди войната и част от това се дължи на споделената култура и религия“, уточни той. „Празнувахме Деня Охи и Деня на гръцката независимост заедно с църковните празници“.

Въпреки че Сирия е дом само на малка общност от гръцки граждани, Сирия е дом на гръцката Православна Антиохийска Патриаршия, най-голямата църква в Близкия изток, чиито корени са от Източната Римска империя (Романия/Византия).

Г-н Кацудас каза пред Al-Monitor, че: „Гърция в крайна сметка осъзна, че режимът на Асад на практика е единственият, който защитава християните. Ето защо сега, когато режимът е рестабилизиран (повторно стабилизиран) в Сирия, Гърция се опитва да създаде по-конкретна политика за защита на християните в Сирия”.

След като преживяха години на международна изолация на страната си, членове на гръкоправославното малцинство в Сирия, разговаряха с Al-Monitor и приветстваха с радост новината за дипломатическото завръщане на Гърция в Сирия и региона.

Василиос, 22-годишен студент по английска литература, живеещ в момента в Хомс, който помоли Ал-Монитор да не използва пълното му име от съображения за сигурност, заяви: „Гърция не искаше да напуска Сирия. Тя беше принудена от НАТО и Европейския съюз (такава е била политиката на НАТО и ЕС към онзии момент – Бел. прев.). Гърция е нашата добра съседка“.

Григориадис заяви пред Al-Monitor, че повторната ангажираност на Гърция със Сирия ще се нуждае от практически последващи действия:

Важното сега е, ако Гърция продължи да инвестира в дипломатически и икономически ресурси, така ще може да претендира за по-силна позиция в Леванта и до известна степен да си върне гръцкото историческо наследство в региона”.

Това наследство може да се окаже предимство, тъй като Гърция търси начини да влезе отново в Сирия, докато преодолява страховете на своите съюзници от САЩ и ЕС, които продължават да налагат санкции, насочени към маргинализиране на режима.

Ако Гърция успее да намери начин да успокои тези изисквания, тя може да изиграе своята роля като посредник между ЕС и Дамаск, като същевременно с това се позиционира да участва в евентуалното възстановяване на страната и да използва позицията си срещу Турция.

Основна отправна точка може да бъде повече помощ за гръкоправославната общност в Сирия.

Каролос Катинис заяви също, че от затварянето на посолството през юли 2012 г. в гръцкия клуб в Дамаск липсва учител по гръцки език, който преди това е бил предоставен от Гърция, както и редица други проблеми, които са се появили за общността в Сирия.

Учителят и отварянето на посолството ще позволи на гръцките граждани (немалка част от местните православни християни, които основно са от гръцки произход имат гръцко гражданство – Бел. прев.) да си оправят документите тук в Сирия, са двете най-важни неща, които Гърция може да направи на първо време“, заяви той.

Фарах, 31-годишна учителка в начално училище, живееща в Хомс, която помоли Al-Monitor да не използва истинското й име от съображения за сигурност, заяви, че може да види известна полза от подновяването на интереса на Гърция към нейната страна, ако с това се убеди Православната Църква да помогне на гръкоправославните сирийци да останат в Сирия, вместо да емигрират.

Тя заяви също пред Al-Monitor, че„Гръкоправославните християни в Сирия гледат на Гърция така, както гледат към една мечта. Но аз искам Църквата да учи православните, че Сирия също е тяхна страна“.

Източник: Greek City Times


1 Левант(а) – исторически географски термин, отнасящ се до голяма територия в източното Средиземноморие. Основно включва по-голямата част от Близкия изток от източните брегове на Средиземно море вкл. Синайския п-ов, на изток до границите с Ирак, на юг до Арабската пустиня и на север до северните граници на Антиохия, дн. Сирия.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal