Вселенският Патриарх: Разпространяваните чрез различни сайтове твърдения за „папски претенции“ на Вселенската Патриаршия и на моя милост са неоснователни и неверни | СНИМКИ & VIDEO

In other languages: GREN MK GEO

Автор: Йордан Георгиев

«Това, което се разпространява чрез различни сайтове за „папски претенции“ на Вселенската Патриаршия и на моя милост е напълно неоснователно и невярно. Повтаряме само това, което заявява блаженопочившият Митрополит на Кесария Калиникос Деликанис: „Настойническата грижа и разбиране на Великата Христова Църква, която се намесва – понякога служебно и по задължение, а понякога след призив от заинтересованите е за да осигури своя ефективен принос за арбитриране и разрешаване на спорове, които възникват между Светите Божии Църкви … като никога и по никакъв начин не е закъснявала или отсъствала”.

Това е нашата отговорност. Това е нашето наследство. Това се доказва от факти и документи. Нямаме право да го отречем! Спекулациите за други намерения и ситуации са слухове и фалшиви новини», подчерта Всесветейшият Вселенски Патриарх г-н г-н Вартоломей.

Това заяви в своята реч след Божествената Литургия, която отслужи днес в Метоха в Галата по повод вчерашния празник, по юлианския календар, на Свети Апостол Андрей Първозвани. Този Метох е предоставен на славяноезичните православни християни в Константинопол за техните литургични нужди.В своята реч Вселенският Патриарх засегна и въпроса за православната диаспора, в контекста на решенията на Светия и Велик Събор от о-в Крит през 2016 г.

«…Светият и Велик Събор на Православната Църква (Крит, 2016 г.) се занимава с въпроса за православната диаспора и реши да се придържа към „Епископските събрания“. Беше подчертано, че общата воля на Православните Църкви е да разрешат този въпрос „възможно най-скоро“. Това се изисква от православната еклисиология и каноничната традиция и практика на Църквата».

След това Вселенският Патриарх допълни и обясни, че: «Единственото решение на проблемите на православната диаспора е„придържането към духа и в рамките на 28-ия канон (правило) на IV-я Вселенски събор».

«С оглед на непрекъснатата грижа на Вселенската Патриаршия за стабилността на Православието никога не са били в сила и не са били прилагани принципи – чужди на каноничната традиция на Църквата, установена от Вселенските събори и осветена от многовековната църковна практика. В този смисъл „първенствуващата позиция на Вселенския Престол в православния Изток“ представлява „не само стар факт от миналото“, но и „жива и енергична власт»

Снимки: Никос Мангинас | Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal