Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Вселенският Патриарх към проф. Андреа Рикарди: Обща визия за братство и мир

Вселенският Патриарх към проф. Андреа Рикарди: Обща визия за братство и мир

Автор: Александър Иванов

Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей I беше сред основните височайши гости на Междурелигиозния форум за братство и мир, проведен в Рим през месец октомври 2020, на тема „Никой не се спасява сам – мир и братство“. Форумът бе организиран от християнската общност Sant’Egidio (Свети Егидий). Тогава Вселенският Патриарх Вартоломей бе награден с doctor honoris causa от Pontificia Università Antonianum (Понтифическия университет Антонианум).

В тази връзка Негово Божествено Всесветейшество изпрати писмо до проф. Андреа Рикарди, основател на общността Sant’Egidio.

До уважавания проф. Андреа Рикарди, основател на общността Sant’Egidio, и наш възлюбен в Господа: Благодат за Вас и мир от Бога.

Изпитваме огромно удоволствие да се обърнем към Вас с това Патриаршеско послание на благодарност, за да изразим благодарността си към Вас и към цялата общност Sant’Egidio за Вашата щедра покана и госпоприемство в домакинстването на наше смирение, както и на религиозните лидери на всички религии по време на Междурелигиозния форум за братство и мир на тема „Никой не се спасява сам – мир и братство“

Всъщност беше истинска радост да участвам в братството на любовта, което желае Вашата общност; да участвам в този дискурс, който удря в самата сърцевина на Евангелското послание. В нашата свещена отговорност да „бъдем всякога готови с кротост и боязън да отговаряме всекиму, който иска от нас сметка за нашата надежда“ (1 Петър 3:15), ние се зарадвахме и се възползвахме от тази възможност да укрепим братските връзки.

От нашия Свещен Център, молим нашия Господ да продължи да благославя Вашата почтена общност и да ни помага да изпълняваме общата визия, която споделяме и която бе най-добре формулирана от самия Господ преди неговите Страсти, а именно: „да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно, – та да повярва светът, че Ти си Ме пратил“ (Йоан 17:21).“ – пише още в писмото си Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal