Вроцлавско-Шчечинският Архиепископ Георги участва в онлайн среща на командирите и войниците от полската армия | СНИМКИ & VIDEO

In other languages: PL

Автор: Doxologia INFONEWS

На 19 декември 2020 православният ординарий на полската армия, Вроцлавско-Шчечинският Архиепископ Георги (Йежи), взе участие в онлайн срещата за Бъдни вечер на командирите и войниците от армията. Тази година по изключение срещата беше проведена чрез видеоконференция с над 30 военни части, служещи в страната и в чужбина.

На срещата присъства президентът на Република Полша г-н Анджей Дуда с първата дама г-жа Агата Корнхаузер-Дуда. Министърът на националната отбрана г-н Мариуш Блащак също се обърна със слово към своите войници. По време на срещата думата взеха тримата военни ординарии на полската армия: православният, римокатолическият и евангелският. На срещата участва и ръководителят на Бюрото за национална сигурност г-н Павел Солох.

Рождението на Божия Син е пълно с мъдри парадокси. Бог става човек и пое върху Си най-лошото. Той се отказа от това, което е най-хубавото. Той идва в света за да се роди и да умре, когато всички ние сме родени да живеем. Роден е да умре и да победи смъртта. Голяма надежда са тези слова, че ще дойде и тази година, за да ни вземе най-лошото. С какво не сме успели да се справим напоследък?“, с тези слова започна речта си Негово Преосвещенство Архиепископ Георги. Той заяви, че това е проверка на нашата вяра, задавайки си въпроса: „Можем ли да изживеем Рождеството така, както винаги сме говорили за него в спокойно време? А именно, можем ли – да намерим място в сърцето си за Иисус Христос? Той не се нуждае от много пространство. Трябва Му малко от това пространство, за да ни помогне да се справим с това, което ни затруднява. Той идва в света, за да ни даде Спасение – избавление от това, което ни убива и наранява. Тези думи трябва да достигнат до нас особено днес, защото ще отпразнуваме един от най-красивите празници – зимната Пасха. Празнуваме празника на надеждата и радостта. Нека тази новородена радост и надежда да ни помогне да бъдем по-силни и по-мъдри в това, което срещаме в живота си“, добави православният ординарий.

Отправям най-сърдечните си пожелания за здраве, което е най-важното, Божията благословия и голяма, голяма надежда, че този процес ще премине“. С тези думи Архиепископ Георги завърши своите пожелания към президентската двойка, министрите, всички генерали и цялата военна общност, събрани в аудиторията на Военния технологичен университет и пред камерите по време на видеоконференцията.

Източник: Prawosławny Ordynariat Wojska Polskiego

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal