Начало » Новини » Светът » Внезапно се престави в Господа блаженопочившият Митрополит на Пилусион (Порт Саид) Нифон. Опелото и погребението ще бъдат на 11 декември

Внезапно се престави в Господа блаженопочившият Митрополит на Пилусион (Порт Саид) Нифон. Опелото и погребението ще бъдат на 11 декември

In other languages: GR GR2

Автор: Doxologia INFONEWS

08 декември 2020

Новината за внезапната смърт на Митрополита на Пилусион (Порт Саид) г-н Нифон – един от най-обичаните Епископи в Александрийската Патриаршия, разтърси всички клирици и повечето вярващи християни в Египет и като цяло в Патриаршията.

Блаженопочившият Митрополит е намерен в безсъзнание в Епископския му дом в Порт Саид. Той беше само на 61 години.

От сутринта той многократно е бил търсен по телефона от клирици от Епархията или директно от Патриаршията.

Накрая, клирик от Патриаршията е заминал за Порт Саид, за да разбере какво става с Митрополит Нифон. С помощта на полицията в града разбиват ключалката на входната врата, за да се осигури достъп до вътрешността на Епископския дом.

Митрополит Нифон е открит в безсъзнание на терасата в своя дом. Според информацията, вероятно е изгубил своя живот или след инфаркт, или след сърдечен арест – нещо, което лекарите биха могли да уточнят на по-късен етап.

Александрийският Патриарх г-н г-н Теодор II веднага е бил уведомен, след което той е отслужил Трисагий в своята катедра.

Високопреосвещеният Митрополит на Пилусион, Ипертим и Екзарх на Първа Августамника и Месемврия г-н Нифон (в света Никитас Цаварис) е роден в Никея, Атика през 1959 г. Завършил е Богословския факултет на Атинския университет. През 2005 г. е командирован в Александрийската Патриаршия. От тази дата той е назначен за игумен на Патриаршеския Монастир на Свети Георги в Стария град на Кайро. Той отговаряше за реставрирането на този Монастир.

На 06 октомври 2009 по предложение на Александрийския Патриарх е избран за Викарен Епископ с титула на древнопросиялата Епископия на Вавилон. Ръкоположен е за Епископ на 18 октомври т.г. През 2014 г. отново по предложение на Патриарха е избран от Светия и Свещен Синод на Патриаршията като Митрополит Нифон, според информацията на Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας.

Опелото на Митрополита ще бъде на 11 декември в 14:00 ч. в Патриаршеския Монастир на Свети Георги в Стария Кайро.

Опелото ще бъде отслужено от Александрийския Патриарх в съслужение с други Митрополити от Александрийския Престол.

След края на опелото, тленните останки на блаженопочившия Митрополит ще бъдат транспортирани до Гърция, за да бъде погребан там, където е роден – в Никея, Атика.

За наместник на овдовялата Митрополия на Пилусион (Порт Саид) е определен Патриаршеският Епитроп в Александрия, Митрополитът на Навкратида г-н Наркис, както съобщава Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal