Архиепископът на Кипър Хрисостом: Руската Православна Църква не е пример за подражание и съжалявам, че го казвам

In other languages: ENGR GEOUKR

Превод: Йордан Георгиев

«Руската Православна Църква не е пример за подражание и съжалявам, че го казвам», заяви днес Архиепископът на Кипър г-н г-н Хризостом II.

Архиепископ Хрисостом коментира за сайта ageliaforos.com интервюто на Волоколамския Митрополит Иларион (известен като хулителя на всичко, според думите на Митрополита на Писидия г-н Сотир – Бел. прев.) за вестник Катимерини преди няколко дни.

Митрополит Иларион (Алфеев) беше обвинил най-нагло Вселенската Патриаршия и Църквата на Кипър относно автокефалията на Православната Църква на Украйна.

Кипърският Архиепископ от своя страна категорично заяви, че «там светият брат го боли и там се интересува. И аз имах различна позиция, защото не знаех цялата истина. Когато разбрах истината, заех сегашната позиция. Вселенската Патриаршия е предоставила Киев и цяла Украйна на Москва само административно (управление без прехвръляне на нейния диоцез – Бел. прев.)».

Църковният въпрос на Украйна щеше да бъде обсъден на Светия и Велик събор на Крит през 2016 г., «но Московският Патриарх не искаше и се опита да премахне въпроса от дневния ред на Събора като обеща, че ще участва в него. В крайна сметка, той не присъства на Събора в Крит и оказа влияние върху онези, на които можа (Антиохийска Патриаршия, Българска Патриаршия и Грузинска Патриаршия – Бел прев.) за да не присъстват на него», каза Архиепископ Хрисостом.

Затова Предстоятелят на Кипърската Църква подчерта: «не ние, а Московската Патриаршия е тази, която не мислеше правилно и не допринесе за единството на Православието. Ние искаме Православната Църква да стои високо, да бъде единна и да бъде пример за подражание.

Руската Православна Църква не е пример за подражание и съжалявам, че го казвам», заяви той.

«Дори да приемем, че Руската Православна Църква, както твърди Митрополит Иларион е живяла (има история от – Бел. прев.) хиляда години, то ние – Древните Патриаршии и Кипърската Църква, имаме живот от две хиляди години», подчерта г-н Хрисостом.

«Ето защо, те са длъжни да се съветват с нас. Руската Православна Църква взе Православието от Вселенската Патриаршия, която днес не уважава. За всички по-нови поместни Православни Църкви Вселенската Патриаршия е Майката Църква», заключи Архиепископ Хрисостом.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal