Архиепископът на Албания Анастасий се завърна в Тирана | VIDEO

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

Вчера в късния следобед Архиепископът на Тирана, Дирахион и на цяла Албания г-н г-н Анастасий пристигна в Тирана след дългото изпитание, което преживя с коронавирусна инфекция и съответното лечение в Атина.

Той беше посрещнат от група вярващи и клирици пред Архиепископския дом. Архиепископ Анастасий беше много развълнуван от този жест. Особено от малките деца, които много се радваха, че техният Архиепископ вече си е в Албания. Архиепископ Анастасий и всички присъстващи носеха маски, спазвайки стриктно всички мерки срещу разпротранението на коронавирусната инфекция. Въпреки това, че е преболедувал коронавируса, г-н Анастасий най-отговорно благославяше от разстояние вярващи и клирици и не позволяваше да целуват ръката му като превантивна мярка и любов към ближния. Това е поведение на отговорен пастир към живота и здравето на своите пасоми.Архиепископ Анастасий се пребори с вируса убиец, отнел живота на милиони хора по света. Той беше 12 дена в интензивното отделение на атинската болница „Евангелизмос“, считано от 11 ноември 2020 г., когато беше диагностициран с коронавирус Covid-19 и прехвърлен от Тирана в Атина с военен самолет C-130 на ВВС на Гърция.

На 14 ноември Архиепископ Анастасий беше посетен от посланика на Албания в Атина г-жа Луела Хайдарага. Тогава г-н Анастасий изпрати едно кратко послание от болничното си легло при срещата му с посланика на Албания в Атина г-жа Хайдарага: „Не се страхувай, но вярвай!“. 

На 23 ноември 2020 г. той беше изписан и продължи своята терапия в неговия дом в Атина, където се намираше до 20 декември 2020 г.

На 27 ноември Архиепископ Анастасий отново беше вдигнал температура, а медицинските екипи бяха пристигнали на място. След това температурата му се нормализира, но до последно той остана под засилено лекарско наблюдение заради преклонната му възраст.

След като напусна болницата той благодари сърдечно и лично на всички лекари и целия медицински персонал, които са полагали грижи за него през това време.

Архиепископът беше заявил преди време, че най-трудният момент за него е бил тогава, когато е траспортиран с военния самолет C-130 на ВВС на Гърция от Тирана до Атина като за целта е бил поставен в специална капсула: „Когато ме сложиха в капсулата имах усещането, че влязох в ковчег. Това беше тежък момент за мен“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal