Αρχιεπίσκοπος Καναδά: Ο Θεός υπέγραψε τη σωτηρία μας με τη θυσία Του στον σταυρό

Αναφορές και παραλληλισμούς στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση κάνει στο εγκύκλιο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος, στο οποίο έχει ως τίτλο «Ετος 2021 Μελέτα το παρελθόν – Προγραμμάτισε το μέλλον».

Με ένα προσωπικό ύφος απευθύνεται στον κάθε πιστό των ενοριών του Καναδά λέγοντας «κάτσε να κουβεντιάσουμε. Να πούμε τα ντέρτια μας και τα παράπονά μας. Να θυμηθούμε τα παλιά. Και τα όχι τόσο παλιά».

“Ο Θεός υπέγραψε τη σωτηρία μας με τη θυσία Του στον σταυρό. Δεν πάει η θυσία Του χαμένη. Για τη σωτηρία μας χρειάζεται η δική μας συγκατάθεση και η δική μας προσπάθεια. Μας συμφέρει να το αρνηθούμε; Οχι. ‘Ο νοών νοείτω’” τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά.

Το μήνυμα του κ. Σωτηρίου, όπως δημοσιεύεται στον “Εθνικό Κήρυκα“, έχει ως εξής:

«Πάμε 200 χρόνια πίσω. Να ακούσουμε τον Γέρο του Μοριά. Τον Κολοκοτρώνη. Αφουγκράσου. Ακούς; Να τι λέει:

‘Ο Θεός υπέγραψε την ελευθερία της Ελλάδας και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή Του’. Μια χούφτα παλικάρια ορκίστηκαν. Ελευθερία ή θάνατος. Για του Χριστού την πίστη την Αγία. Για της πατρίδας την ελευθερία. Για την τιμή της οικογένειας. Ποιος το περίμενε; Ανοργάνωτοι, ρακένδυτοι, ξυπόλυτοι, χωρίς οπλισμό, να κερδίσουν την επανάσταση; Κέρδισαν, γιατί πίστευαν στον Θεό. Πίστευαν στους εαυτούς τους. Πίστευαν στον επιδιωκόμενο σκοπό. Στον σκοπό που ήταν δίκαιος.

Το 2021 γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Να θυμηθούμε και μερικά άλλα πράγματα.

Το έτος 2020 θυμίζει στενοχώριες. Καταστροφές. Προβλήματα. Ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω κάτω. Τι θα κάνουμε; Δεν μείναμε, ούτε θα μείνουμε με χέρια σταυρωμένα. Το εμβόλιο είναι εδώ. Ο κορωνοϊός θα νικηθεί.

Ο κορωνοϊός ήταν και είναι ένα καλό μάθημα για όλους μας. Γιατί το επέτρεψε ο Θεός; Κανείς δεν το ξέρει. Μήπως για την αλαζονεία μας; Μήπως για τον εγωισμό μας; Μήπως για την απιστία μας; Μήπως γιατί νομίζαμε, ότι μπορούμε να εκθρονίσουμε τον Θεό και να καθίσουμε στον Θρόνο Του; Θυμάστε τι έπαθε ο Εωσφόρος; Γκρεμοτσακίστηκε. Θυμάστε τι έπαθε ο καπνός; Στον πρώτο άνεμο διαλύθηκε. Το ίδιο παθαίνει ο καθένας που ξεχνάει τον Θεό. Που ο εγωισμός του δεν τον αφήνει να δει μπροστά του.

Τώρα είμαστε στην αρχή του έτους 2021. Τι θα κάνουμε; Οι εχθροί παραμένουν οι ίδιοι. Ο σατανάς δεν αλλάζει τακτική. Η Τουρκία και αυτή δεν αλλάζει τακτική. Θα παραδοθούμε; Οχι. Θα προγραμματίσουμε το μέλλον με πίστη στον Θεό. Στον εαυτό μας. Στον επιδιωκόμενο σκοπό.

Ετσι θα αποδειχθούμε νικητές. Οποιοι κι αν είναι οι κίνδυνοι θα νικήσουμε. Είμαστε έτοιμοι για να απαντήσουμε στον οποιοδήποτε εχθρό με το τρίτο μέγα όχι. Το πρώτο, ήταν το ‘Μολών λαβέ’. Το δεύτερο, το ΟΧΙ του 1940. Για την Επανάσταση του 1821 δεν το συζητάμε. Νικήσαμε. Το τρίτο όχι θα είναι διπλό. Οχι στον σατανά και όχι στον κάθε εχθρό.

Πρόγραμμα. Να ξεριζώσουμε από τον εαυτό μας κάθε κακία. Να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με πίστη και μέσα στην εκκλησία. Το δενδρύλλι για να γίνει δέντρο χρειάζεται περιποίηση. Να το ποτίζεις. Να το σκαλίζεις. Να το κλαδεύεις. Να το ραντίζεις. Το παιδί για να μεγαλώσει και να γίνει σωστός άνθρωπος, πραγματικός χριστιανός, χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Περισσότερη φροντίδα. Περισσότερη περιποίηση. Αν δεν κάνουμε το καθήκον μας αυτό, δεν κερδίζουμε τον πόλεμο. Τα έχουμε όλα χαμένα.

Να ζούμε στον Καναδά σαν μία πραγματική οικογένεια. Η Εκκλησία είναι το σπίτι μας. Να φροντίζουμε τις εκκλησιές μας. Τα σχολεία μας. Τα ιδρύματά μας. Τη νεολαία. Τα γηρατειά που είναι οι γονείς μας, οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας. Ενωμένοι γύρω από την εκκλησία. Δεμένοι με την εκκλησία όπως οι χορδές στην κιθάρα. Οταν οι χορδές είναι δεμένες στην κιθάρα σφιχτά, τότε υπάρχει αρμονία και μεγάλη πρόοδος.

Ο Θεός υπέγραψε τη σωτηρία μας με τη θυσία Του στον σταυρό. Δεν πάει η θυσία Του χαμένη. Για τη σωτηρία μας χρειάζεται η δική μας συγκατάθεση και η δική μας προσπάθεια. Μας συμφέρει να το αρνηθούμε; Οχι. ‘Ο νοών νοείτω’.

Ο δρόμος ανηφορικός. Ο αγώνας μεγάλος. Το κέρδος πολύ. Πρόοδος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στον Καναδά. Κατάκτηση του παρόντος. Ακόμη σπουδαιότερο, κατάκτηση του ουρανού.

Ολοι μαζί. Ολοι εμπρός. Πιασμένοι χέρι-χέρι όλοι μπροστά. Να μην μείνει κανείς πίσω. Να μη φοβηθούμε. Εχουμε τον Θεό μαζί μας. Η νίκη είναι δική μας. Εμπρός παιδιά. Καλή χρονιά με τον Χριστό στο τιμόνι».

Πηγή: OrthodoxTimes.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal