ЦИНИЗЪМ: Дори и в съболезнованията си за Сръбския Патриарх, Московският Патриарх Кирил пропагандира позицията на Москва за украинската автокефалия

Автор: Александър Иванов

Московският Патриарх Кирил изрази своите съболезнования за кончината на Сръбския Патриарх Ириней, който почина от коронавирус COVID-19. Това съобщава пресслужбата на Московската Патриаршия.

Московският Патриарх дори и в съболезнователното си писмо не пропусна възможността да атакува Православната Църква на Украйна и да използва успението на Сръбския Патриарх и скръбта на Църквата в Сърбия, за да популяризира и пропагандира позицията на Москва за украинската автокефалия.

Наред с другите неща, Патриарх Кирил пише:

Бог дари на Църквата на Свети Сава мъдър Патриарх, който посвети целия си живот на делото за духовно обгрижване. Покойникът направи много, за да поддържа единството на Световното Православие и да запази порядъка в Светата Христова Църква.

Покойникът беше голям приятел на Московската Патриаршия, която той многократно посещаваше не само в Москва, но и в Санкт Петербург, Киев (диоцез не на Московската Патриаршия, а на Православната Църква на Украйна – Бел. авт.) и Минск (диоцез не на Московската Патриаршия, а на Вселенската Патриаршия – Бел. авт.).

Патриарх Ириней много пъти е говорил със светителско безстрашие и прям в подкрепа на преследваното канонично Православие в Украйна“ – пише в своето цинично, пропагандно и отвратително съболезнователно писмо Московският Патриарх Кирил.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎