Хиротония на Преосвещения Епископ Амастрийски Спиридон (Кезиос) в Свещения Храм на Честния Кръст в Белмонт, Калифорния | СНИМКИ

In other languages: ENGR

Автор: Doxologia INFONEWS

На 14 ноември 2020 по време на Божествената Литургия в Свещения Храм на Честния Кръст в Белмонт, щата Калифорния Високопреосвещеният Архиепископ на Америка г-н Елпидофор в съслужение с Архиепископа на Тиатира и Великобритания г-н Никита и Митрополита на Сан Франциско г-н Герасим извършиха хиротония на гласувания за Епископ Амастрийски Архимандрит Спиридон Кезиос.

В богослужението съучастваха и еклисиархът на Богословската школа в Бостън Архимандрит Атинагорас Зилиаскопулос, плеяда от свещеници и двама дякони.

Припомняме, че Архимандрит Спидирон Кезиос беше избран заедно с Архимандритите Йоанис Констандину и Тимотеос Бакакос за нови Викарни Епископи съответно на Архиепископ Елпидофор, на Митрополита на Сан Франциско Герасим и на Митрополита на Чикаго Натанаил.

Протопрезвитер Архимандрит Спиридон Кезиос беше избран за Епископ с титула Амастрийски (на Амастрис), Архимандрит Тимотеос Бакакос за Епископ с титула Ексамилионски (на Ексамилион, Хексамилион) и Архимандрит Йоанис Констандину за Епископ с титула Фокейски (на Фокея).

Новоръкоположеният Епископ на Амастрис г-н Спиридон получава титула на Епархия Амастрис в Понт.

Епископ Спиридон първоначално е бил женен, има две деца и внуци, но след като презвитерата му почива, той остава вдовец и след това решава да премине в монашеския клир.

Той е професор по литургика и има изключително много трудове в областта на литургиката, вкл. той е превел много литургични книги от гръцки на английски език и особено цялото утренното богослужение от Октоиха от гръцки на английски език.

В своето слово, Архиепископ Елпидофор заяви:

Нашият нов Епископ нямаше нужда да стане Епископ. Той не го искаше, не го интересуваше, не му беше необходимо. Аз го помолих да стане, понеже Църквата има нужда от такъв пример на един женен свещеник, който служеше толкова много години примерно и образцово на Църквата тук в Америка като остави своя незаличим отпечатък, особено върху литургичния живот на нашата Църква. Той спаси богослуженята на нашата Църква, понеже ако не ги беше превел, не ги беше подготвил и изпратил на всички свещеници в Америка, ние днес не бихме могли да се справим. Това е приносът на този човек.

Това е първото. Второ, той е женен (брачен) клирик. Женените свещеници не стават Архиереи не защото не го заслужават, дори много от тях го заслужават повече от нас да станат Архиереи. Просто всеки има различно място в Църквата и различни задължения… Женените клирици са най-великите герои, те са по-достойни за похвала от нас, които сме безбрачни, нямаме семейство и целият ни живот е посветен само в служба и управление на Църквата. Искам в негово име да почета всички женени свещеници“, заяви Архиепископ Елпидофор.

Източник: Εθνικός Κήρυξ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal