Украинските граждани се доверяват повече на Вселенския Патриарх Вартоломей и на Киевския Митрополит Епифаний, отколкото на московските еклисиологични еретици и агресори

In other languages: UKR GR 

Автор: Александър Иванов

За втора поредна година Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний е религиозният лидер, който вдъхва най-голямо доверие в гражданите на Република Украйна, според всеукраинско проучване, проведено от Аналитичния център на Разумков и публикувано на 25 ноември 2020.

Според проучването, 44,3% от украинските граждани се доверяват на Предстоятеля на Православната Църква на Украйна – Негово Блаженство Митрополит Епифаний (Думенко). Това е най-високото ниво на доверие сред всички религиозни лидери в Украйна. Високо ниво на доверие в Предстоятеля на ПЦУ се наблюдава във всички региони на Украйна (Запад – 68,3%, Център – 44,4%, Юг – 38,2%, Изток – 25%).

Киевският Митрополит Епифаний има одобрение от 83,2% сред вярващите на ПЦУ, 70,8% сред вярващите на Украинската гръко-католическа църква, и 38% сред вярващите на Руската Църква в Украйна.

Доверието на украинските граждани към руския Митрополит в Украйна Онуфрий е 32%, а към гръко-католическия Архиепископ Светослав 29%. Доверието към бившия Митрополит на Киев и почетен „Патриарх“ на покой Филарет е спаднало от 43% през 2018 г. на 29% през 2020 г. с тенденция за спадане.

Проучването сочи също, че Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей е много по-приет от Московския Патриарх Кирил към когото доверието драстично се е сринало след 2013 г. с показатели 38% през онзи период, то е спаднало на едва 15% доверие през 2020 г. с тенденция за спадане.

Доверието гражданите на Украйна към Вселенския Патриарх е 32 %, а към Папа Франциск 45%.

Според проучването, православните християни в Украйна съставляват 62,3%.

Проучването е проведено от 01 до 08 октомври 2020 във всички региони на Украйна, с изключение на АР Крим и временно окупираните територии на Донецка и Луганска области. Интервюирани са 2020 респонденти на възраст 18 и повече години.

Вижте цялото проучване тук.


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎