СПЕШНО ИЗЯВЛЕНИЕ и осъдителна декларация на Световния съвет на църквите във връзка с Арцах (Нагорни Карабах)

In other languages: EN

Автор: Александър Иванов

Изпълнителният комитет на Световния съвет на църквите заседава чрез видеоконферентна връзка между 09 и 13 ноември 2020. Това съобщава пресслужбата на Световния съвет на църквите.

Комитетът се събира в ключов и особено тревожен период за хората в Арцах (Нагорни Карабах), както и за целия арменски народ, след като бе обявено споразумение между лидерите на Азербайджан, Армения и Русия за прекратяване на шестседмичния интензивен въоръжен конфликт.

Ние отправяме апел за прекратяване на кръвопролитията и разрушенията, до които доведе този конфликт.

Ние се присъединяваме към Върховния патриарх и католикос на всички арменци г-н Карекин II в молитва за мъдрост, единство и мир. Ние скърбим с всички, които са претърпели ужасни загуби не само след подновените боеве от 27 септември, но и през дългата история на борбата за самоопределение в региона, укрепвайки по-дълбоко антагонизма с всеки изгубен ценен живот.

Ние сме солидарни с арменските общности, които са застрашени от подновяване на геноцида срещу техния народ, особено в светлината на грубите изявления, направени от турския президент Ердоган, обещаващ „да изпълни тази мисия, която дедите са изпълнявали от векове в региона на Кавказ“, както и в светлината на ролята на Турция в настоящия конфликт.

Световният съвет на църквите осъжда всякакви подобни заплахи, експлицитни или имплицитни, както и действията на онези, които са се намесвали в конфликта със зла умисъл и са изостряли положението, включително чрез доставки на международно забранени оръжия, чрез изпращане на наемници и джихадисти от Сирия и от другаде в опит всичко това да бъде превърнато в религиозен конфликт.

Световният съвет на църквите категорично и абсолютно осъжда използването на химически оръжия и касетъчни бомби срещу цивилни, болници, обществена инфраструктура и прочие, както и всички други военни престъпления.

Отправяме апел за уважение и зачитане към свещените места и културното наследство на Арцах (Нагорни Карабах), въпреки че многократните обстрели на Катедралата „Газанчецоц“ в град Шуши на 08 октомври, както и другите многобройни новини за други осквернения, показват различна реалност.

Призоваваме UNESCO да предприеме всички възможни и подходящи мерки за защита на тези обекти.

Отправяме спешен призив към всички членове на международната общност да се включат в подкрепа на усилията за защита на такива свещени места, за връщане в безопасност и достойнство на всички бежанци и разселени хора, за защита на арменския народ от заплахата от геноцид, за траен мир, основан на справедливост и зачитане човешките права на хората в Арцах (Нахорни Карабах) и в по-широкия регион. Призоваваме всички да се въздържат от подхранване на антагонизма, конфликтите и несправедливостта!“ – заявяват от Изпълнителния комитет на Световния съвет на църквите.


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎