Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » СКРЪБ: Котката Гли от Света София в Константинопол умря

СКРЪБ: Котката Гли от Света София в Константинопол умря

In other languages: GR

Автор: Александър Иванов

Легендарната котка Гли, която живееше в поругания от мюсюлманите Божествен Храм на Света София в Константинонопол, умря на 07 ноември 2020.

Котката Гли имаше милиони фенове по света, а лошата новина бе съобщена на нейния профил в Instagram.

Родена съм в Света София, в сърцето на света. Току-що се сбогувах с този живот където срещнах милиони хора, които дойдоха в Сърцето на света с любов, и се превърнаха в огледало на светлината на любовта. Благодаря на всички, които носят в сърцето си отпечатъците на моята котешка лапа“ – се казва в трогателното съобщение, публикувано от името на 16-годишната котка.

Наскоро ви съобщихме, че котката Гли се разболя и беше подложена на лечение.

Със своите блестящи зелени очи, Гли беше любима гледка за много от посетителите на Света София, включително за бившия президент на САЩ Барак Обама, който беше заснет как я гали по време на пътуване през 2009 г.

От известно време в Турция, и от медиите, и от известни личности се говори за т.нар. „проклятие“ на Света София, която беше превърната в джамия. Според някои това е суеверие, макар то да се подхранва от реални събития, които са се случили и вече са част от действителността, а според други, това са теории на конспирациите за режима на Ердоган.

Например, зетят на Ердоган – г-н Берат Албайрак, твърди, че турската лира рухва като наказание за превръщането на Света София в джамия.

Другият пример е за внезапния инфаркт, който получи мюезинът Осман Аслан в Света София докато изпълняваше своите задължения, вследствие на което той почина на място.

По-нататък: 3000 турци са се заразили с коронавирус – а те са били сред онези, които са се молели в Света София в петък, когато тя беше превърната в джамия (24 юли 2020). Това разкритие за коронавируса направи турски лекар, преподавател в медицински университет, д-р Сарп Юнер, който пред вестник Cumhuriyet обвинява властите, че никой от присъстващите мюсюлмани в Света София не е спазвал никакви мерки за защита от коронавирус, в резултат на което коронавирусът в Турция се е разпространил драстично. През това време турският президент се хвалеше как 350 хил. души са се молили на петъчната молитва в Света София, но е очевидно, че тези 350 хиляди основно са били извън Света София, а вътре в нея са били около 3000 души, които са се заразили с коронавирус.

Припомняме, че Свещеният Синод на Българската Патриаршия в позицията си за Света София заяви, че уважава турските институции.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal