Синодът на Еладската Църква: Църквата никога не е подкрепяла отрицателите на пандемията и не е разпространявала наивни и идолопоклоннически възгледи за придаване на особено качество на клириците и християните, че не могат да се заразят | КОМЮНИКЕ

In other languages: GRMK

Превод: Йордан Георгиев

Комюнике на Свещения Синод на Еладската Църква

«По повод успението на блаженопочившия Митрополит на Лангадас г-н Йоан някои журналисти се подиграха по нецивилизован начин на неговата кончина и изповядването на вярата му чрез Божественото Причастие, сякаш разполагаха с информация за причината на предаването на болестта. Свещеният Синод на Еладската Църква с тъга установява, че някои медии не престават да се прицелват в православните християни, клирици и миряни като техен идеологически опонент.

С оглед на изопачаването на думите на Църквата се напомня, че Еладската Църква чрез своите енциклики и комюникета:

а) винаги спазва дисциплина по отношение на санитарните мерки във и извън Свещените храмове,

б) никога не е подкрепяла отрицателите (лицата, които отричат – Бел. прев.) пандемията,

в) никога не е разпространявала наивни и идолопоклоннически възгледи, че православните свещеници или като цяло християните, поради своето качество, не могат да се заразят от болестта.

Напротив, Свещеният Синод от самото начало на пандемията си сътрудничи с държавата, а неговите членове спазват здравните препоръки, насърчавайки клириците и вярващия народ да спазват всички ограничения, наложени от държавата и въведени от научните съветници. От само себе си се подразбира, че Църквата възприема важността и мисията на медицинската наука, както е продиктувано от Светото Писание: „Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал (Прем. Сир. 38:1)”, като с това се подчертава решаващото значение на вярата в Бога за излекуването на вярващия човек: „Синко, в болестта си не бивай небрежен, а се моли Господу, и Той ще те изцели (Прем. Сир. 38:9)”.

Някои амбициозни ръководители на общественото мнение настояват по невротичен начин да се занимават само с Божественото Причастие, и да налагат ненаучни корелации (съпоставки, съотношения – Бел. прев.) с разпространението на коронавируса, в противовес на епидимиологичните данни (доказателства – Бел. прев.) и дори да вземат решения по въпросите на вярата „излагайки догмат (създавайки нов догмат – Бел. прев.)“ без да имат някакви богословски познания и компетентност. От момента, когато демократичната държава гарантира религиозната свобода, те нямат право да изискват държавна забрана за Божественото Причастие като „нездравословно“, понеже самите те не вярват. И най-вече, те нямат право да злорадстват и да осмиват успението на техния ближен (Митрополита на Лангадас Йоан – Бел. прев.), понеже е бил клирик на Църквата, която те смятат като фракция и дори техен противник.

Отправяме към всички горещ призив да не се поддават на култивирането на социален расизъм, на целенасоченото обвиняване и вменяване на вина по каквата и да причина на болните и починалите от пандемията от коронавирус. Умоляваме всички да останат сдържани, да уважават болните, лекарите, медицинските специалисти и всички, които се борят за лечението на болните, като същевременно молим всички да покажат необходимото уважение към блаженопочившия Митрополит на Лангадас, Лити и Рендини г-н Йоан, който за десетте години на своето пастирство помогна изключително много във всички области на неговото служение. Благочестивите членове на Еладската Църква по време на пандемията продължават да се молят за здравето и живота на хората, а клириците служат Божествена Литургия като принасят безкръвна жертва на Господа „за мразещите и обичащите ни (онези, които ни мразят и обичат – Бел. прев.)“ и „за живота и спасението на света“.

От Свещения Синод на Еладската Църква».

Източник: Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος


Опело и погребение на блаженопочившия Митрополит на Лангадас Йоан | LIVE

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal