Себастиан Курц: Необходимо е да се засили борбата срещу идеологическата форма на исляма

Автор: Александър Иванов

Необходимо е да се засили борбата срещу идеологическата форма на исляма. Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от Интерфакс.

Ако не успеем да преодолеем идеологическата основа на ислямския терор, терористичните атаки ще се повтарят отново и отново“ – заяви той на съвместна видеоконференция с Ангела Меркел и Еманюел Макон.

Според него, ислямизмът и политическият ислям, вкл. и радикализирането в интернет, представляват особена опасност, борбата срещу която е обща отговорност.

Австрийският канцлер Себастиан Курц призова ЕС да изпълни австрийския план за борба с тероризма, който се състои от три точки: борба срещу чуждестранните бойци терористи, борба с политическия ислям и защитата на външните граници на ЕС. Курц каза това във вторник след съвместна видеоконференция между лидерите на Франция, Германия и Холандия, както и институциите на ЕС за борба с тероризма.

Необходимо е да се приложат мерките, за които настояваме отдавна … Искам специално да подчертая три точки: имаме постоянна заплаха от хиляди чуждестранни терористични бойци, воювали в Сирия или Ирак за „Ислямска държава“, но сега те са се върнали. Някои от тях изобщо не са могли да отидат там, защото не им е било позволено да го направят. Много от тях са в затвора, някои вече са освободени. Тъжната новина е, че повечето от тези, които са в затвора, ще бъде освободени през следващите години„, каза Курц.

Според него е необходимо да се защитят външните граници на Европейския съюз. Освен това, продължи канцлерът, „тероризмът има идеологическа основа – това са ислямизмът и политическият ислям„. „Трябва да се борим срещу него на всички нива„, подчерта той.

Курц е убеден, че „политическият ислям и радикализацията са отрова, това е благодатна среда за тероризъм„.

Радвам се, че днес успяхме да постигнем съгласие по някои въпроси. Мисля, че е важно министрите на вътрешните работи да обсъдят това в петък (13 ноември)„, каза Курц. „Много мерки, които трябва да бъдат приложени, са отдавна известни, сега те трябва да бъдат приложени съвместно“, съобщава news.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal