Свещената Митрополия на Белгия: Нови мерки срещу разпространението на COVID-19

Автор: Александър Иванов

Поради наложените нови ограничения от белгийските здравни власти, Високопреосвещеният Митрополит на Белгия г-н Атинагор информира вярващите за новите промени в литургичния живот в диоцеза на Митрополията.

Забраняват се Свещените последования и религиозните ритуали извън рамките на следните точки:

  1. Венчавки в присъствието само на съпрузите, техните свидетели и свещеника. Погребения в присъствието на максимум 15 души. Деца под 12-годишна възраст имат право да присъстват на погребения, без да виждат тялото на съответния покойник.
  2. Свещените последования (…), за да бъдат излъчвани по интернет, това да става в присъствието на не повече от 10 души, вкл. операторите, с отстояние между тях от 1.5 метра. Мястото (религиозният дом), откъдето се излъчва богослужението, остава затворено през цялото време на излъчването на съответното богослужение. Свещениците, които предпочитат да излъчват на живо от своята енория, ще трябва да представят писмена молба в Свещената Митрополия, и ще трябва да изпратят необходимата информация относно това излъчване (дати, часове, URL адреси и т.н.). Не е необходимо Божествена Литургия да се излъчва от всички Храмове.
  3. Свещените Храмове остават отворени само за кратка индивидуална молитва при абсолютното зачитане и съблюдаване на следните мерки:
  • Физическа дистанция от 1.5 метра между вярващите;
  • Носене на предпазна маска за лице и използване на средства за лична защита;
  • Избягване на препълването на Храма (най-много до 4 души);
  • Дезинфектатите трябва да са на разположение на свещеника и на вярващите;
  • Да се дезинфекцират стасидиите;
  • Добра вентилация на пространството.

Накрая Митрополитът моли вярващите да бъдат внимателрни и да спазват всички наложени мерки.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal