Световният съвет на църквите: Сръбският Патриарх Ириней насърчаваше културата на мира

In other languages: EN

Автор: Александър Иванов

След като научи за успението на блаженопочившия Сръбски Патриарх Ириней, който почина от коронавирус COVID-19, на 20 ноември 2020 в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите (WCC) Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука изпрати до Свещения Синод на Сръбската Патриаршия съболезнователен адрес от името на Световния съвет на църквите.

С дълбока тъга научихме за преставянето в Господа на Негово Блаженство Патриарх Ириней, Предстоятел на Православната Църква в Сърбия.

Наследството на Патриарх Ириней, който беше известна личност на съвременното Православие, остава завинаги. В основата на духовното му ръководство беше насърчаването на културата на мира. В обръщението си към ООН в Ню Йорк преди няколко години той призова хората и нациите да се ангажират в името на зачитането на принципите на равенство и справедливост в международните отношения.

Негово Блаженство Ириней остава в молитвената памет на Църквата като вдъхновен духовен лидер, който се ангажира с общия пророчески глас на християните в Европа в лицето на обществените предизвикателства.

Ние се молим за упокоението на душата на Патриарх Ириней в шатрите на праведниците и в светлината, в мира и в любовта на Пресветата Троица, благодарейки на Христос, нашия Господ, Който е Възкресението и Живота, за живота и служението на Негово Блаженство.

От името на Световния съвет на църквите изказвам нашите дълбоки съболезнования на членовете на Свещения Синод и на цялата Православна Църква в Сърбия.

Вечна да бъде паметта му!“ – пише в писмото си Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука, в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите (WCC).

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎