Руски Патријарх Кирил упутио саучешће поводом упокојења Патријарха српског Иринеја

In other languages: BG

Патријарх московски и све Русије Кирил упутио је саучешће мјестобљуститељу Патријаршијског престола Српске православне цркве Митрополиту Хризостому и Светом Синоду поводом упокојења блаженопочившег Патријарха српског Иринеја.

Са дубоком тугом примио сам вест о кончини мог вољеног сабрата и саслужитеља Његове светости Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког, Патријарха српског Иринеја. У име архипастира и пастира, монаштва и вјерника Руске православне цркве, као и у своје лично име, изражавам саучешће у вези с горким губитком који је задесио сестринску Српску православну цркву наводи се у саучешћу Руског Патријарха.

Бог је Цркви Светог Саве дао мудрог Патријарха, који је читав свој дуги живот посветио делу њеног духовног укрепљења. Испуњен искреном хришћанском љубављу према људима, покојни Архијереј не штедећи снагу, увек се трудио да буде са својом паством, тешећи се општењем с народом Божјим, радујући се са онима који се радују и тугујући са онима који тугују. И у посљедњем часу свог земаљског пута Његова светост Патријарх Иринеј поделио је страдања оних верних чеда чији је животни пут пресекла разорна епидемија истакао је Патријарх Кирил.

Новопрестављени поглавар својим високим ауторитетом и непоколебљивом верношћу светим канонима учинио је много на очувању јединства светског православља и одржавања канонског поретка у Светој Цркви Христовој. Упокојени је био велики пријатељ Руске православне цркве, коју је више пута посећивао у службеним посетама, обишавши не само главни град Москву, већ и град Светог Петра, и крстионицу Кијев и престоницу Белорусије Минск. Више пута је Његова светост Патријарх Иринеј, са хијерархијском неустрашивошћу и непосредношћу искрено подржавао прогоњено канонско православље у Украјини подсетио је Патријарх Кирил.

Последња, али, нажалост, неостварена жеља покојника била је да са мном освешта Храм Светог Саве у Београду. Завршетак унутрашњег уређења овог величанственог здања несумњиво ће ући у историју као једно од главних достигнућа његове патријаршијске службе. Господ Исус Христос, васкрсење и живот, да упокоји душу новопрестављеног слуге Свога у насељима праведника, у којима нема болести, ни туге, ни уздаха, већ је живот бесконачни. Вјечан му и благи спомен стоји у писму саучешћа Патријарха московског и све Русије Кирила.

Извор: Sabornik.net

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal