Руският агент Митрополит Исаия заплашва Църквата на Кипър: Няма да съслужа с Архиепископа на Кипър, нито с Митрополит Епифаний; Кипърската Църква е изправена пред схизма | КОМЕНТАР

In other languages: GR UKR MK

Автор: Doxologia INFONEWS

„Църквата на Кипър е изправена пред схизма“, заявява Митрополитът на Тамасос и Орини Исаия, който отбелязва, че от Архиепископа на Кипър зависи в каква степен ще се нормализира ситуацията.

За пореден път, Митрополит Исаия дава интервю пред медия, за да оплюва и настройва общественото мнение срещу Архиепископа на Кипър г-н г-н Хрисостом. Този път той даде интервю за „Φιλελεύθερος“, където заяви, че „действието на Предстоятеля на Кипърската Църква да спомене Митрополит Епифаний като Предстоятел на Украйна е разделило Синода“, разбира се това е абсолютна лъжа. Само четирима (4) Архиереи от общо седемнадесет (17) Архиереи от Синода на Църквата на Кипър излязоха публично с общо изявление, за да обявяват своето недоволство или по-точно недоволството на Русия и руските олигарси за каноничния акт на Архиепископа на Кипър да спомене името на Митрополита на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний. И според Исаия това уж довело до „разделението“ на Синода на Кипърската Църква. Той отбеляза също, че не може да съслужи с този, който ще споменава Епифаний, понеже това би означавало, че признава този, който не е ръкоположен канонично. Има предвид Киевския Митрополит Епифаний.

Къде са другите недоволни Архиереи? Дори двама от четиримата, които подписаха това кощунствено и антицърковно изявление дадоха ход назад – Митрополитът на Лимасол г-н Атанасий и Аматунтският Епископ Николай. Двамата са доста умерени в изказванията си и техният изказ е много различен от този на Митрополита на Тамасос Исаия и на Кикос Никифор. Архиепископът на Кипър г-н г-н Хрисостом определи техните действия като парасинагога (сборище на нечистивци), което може да доведе до тяхното низвержение от сан, дори и преминаването им в редиците на миряните, а след това и отлъчване, както предлагат видни богослови и клирици от Гърция и Кипър. Разбира се, думата имат Архиепископът на Кипър и неговия Свещен Синод.

Същевременно, Митрополит Исаия обявява Митрополит Епифаний като „persona non grata“ в своята Митрополия, заявявайки „нито мога да съслужа с Епифаний или с неговите спътници, или да им позволя да причастяват със Светите Тайнства вярващите. Не мога да им позволя да влизат в моята Митрополия (Епархия), не от каприз или егоизъм, а понеже не искам да влизам в конфликт с моета архиерейска съвест“.

Той обвинява Архиепископа на Кипър в това, че ще постави пред Свещения Синод „само въпроси, за които счита, че ще има мнозинство“ и подчертава, че „не съм съгласен с това поведение, което води до лични действия, които са далече от колективността, която би трябвало да има Свещеният Синод, който решава колективно“, заявява Митрополит Исаия. „Това не означава, че винаги искам да стане на нашето“, добавя Исаия.

А по отношение на връзката между украинския въпрос и бъдещия избор за Архиепископ (забележете – при жив Архиепископ), Митрополит Исаия заяви, че „създаването на поляризация, едновременно създава и една друга група от избиратели, които вместо да отсъждат въз основа на действителни богословски факти, те могат да преценят, че са повлияни от това, как някои хора ще бъдат омаскарени от различни заинтересовани страни“, както ни съобщава Ορθοδοξία INFO.

Припомняме, че след края на Божествената Литургия, където спомена за първи път името на Киевския Митрополит Епифаний, Архиепископ Хрисостом II даде интервю за ΚΥΠΕ като заяви следното: „Моето решение за Украйна ползва Православието и Църквата на Кипър“. След това Митрополит Исаия и Митрополит Никифор не се спряха по различни медии да оплюват в лично качество Архиепископа на Кипър, както и да заявяват, че той нарушава Устава на Църквата и Свещените Канони, хвърлейки в пространството светските и геополитическите аргументи на Москва и нейната Църква.

В началото на този месец Архиепископ Хрисостом II даде интервю за гръцкия ежедневник „КАТИМЕРИНИ“, където изрази своето недоволство за поведението на четиримата Архиереи, говорейки за парасинагога, която води до тяхното низвержение.

Кипърските Йерарси, които се противопоставят на решението на техния Предстоятел да признае автокефалията на Църквата на Украйна не го правят от еклисиологичен интерес, а обратното – от безразличие и обслужване на чужди цели…“, заяви Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей пред кипърската държавна телевизия ΡΙΚ във връзка с антицърковното поведение на четиримата кипърски Йерарси с русофилски възгледи.

Накрая Архиепископът на Кипър проведе телефонен разговор с Киевския Митрополит.

Изказванията на Митрополит Исаия се приемат негативно основно сред вярващите в Кипър и Гърция. Дори в рамките на Свещения Синод идват предложения от някои Архиереи на следващото заседание да се разгледат действията и поведението на четиримата Митрополити, подписали това изявление, както и това да се обърне особено внимание на поведението и изказванията на Митрополита на Тамасос Исаия и на Кикос Никифор, които в различни медии водят мръсна война за опетняване името на Архиепископ Хрисостом и настройването на вярващите срещу него. Както заявихме по-горе има предложения за тяхното низвержение от сан, вече дори и сред самите Архиереи. Разбира се, Архиепископът на Кипър и останалите Архиереи са мъдри и ще вземат най-правилното и полезно решение за поведението на горепосочените Архиереи, които с действията си нанасят изключителна вреда на Православната Църква като цяло – не само на нейното изпълнение в Кипър.


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews