Професор протопрезвитер Йоанис Романидис – учителят на Ромейството | AUDIO

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

На 01 ноември 2020 се навършиха 19 години (+ 01.11.2001) от преставянето в Господа на професор протопрезвитер Йоанис Романидис – професор по богословие, „учителят на ромейската субстанция на рода“, „корифеят на догматическото богословие на Православната Католическа Църква“ – думи, изказани за него от Митрополита на Навпакт и на Свети Власий г-н Йеротей Влахос.

Погребението на отец Йоанис Романидис беше извършено на 06 ноември 2001, в Митрополитския Храм на Атина. Тогава съучастваха Архиереите: Тиролойски Митрополит Пантелеймон (+ 07.08.2020), Навпактски Митрополит Йеротей Влахос, който представляваше тогавашния Архиепископ на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Христодул (+ 28.01.2008), Митрополитът на Йерапитни Евгений (+ 15.09.2016) и бившият Митрополит на Атланта г-н Йоан (+ 01.12.2012), проф. протопрезвитер отец Георгиос Металинос (+ 19.12.2019) и други йереи, неговото семейство, неговата сестра и племенник, както негови ученици и приятели.

На Опелото пя хор от Константинопол.

На 02 ноември 2020, в деня на годишнината от успението на вечнопаметния отец Йоанис, страницата на Свещената Митрополия на Навпакт и на Свети Власий в негова чест и памет публикува аудио файлове от заупокойното последование, както и от различни пожелания и слова за отеца от Митрополит Йеротей Влахос, протопрезвитер Георгиос Металинос, проф. Ламброс Сиасиос, проф. Деспо Лиалиу, проф. Панайотис Христинакис и от Томас Шоу.

ὁ ἄμωμος, τά εὐλογητάρια, οἱ εὐχές καί ἡ ἀπόλυση τῆς ἐξοδίου Ἀκολουθίας του (ἠχητικά)

ΑΜΩΜΟΣ ΕΞΟΔΙΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ 1/3

ΕΥΛΟΓΗΤΑΡΙΑ ΕΞΟΔΙΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ 2/3

ΕΥΧΕΣ ΕΞΟΔΙΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ 3/3

– Ὁμιλία Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ἱεροθέου

Ὁμιλία Πρωτοπρεσβύτερου καὶ Καθηγητοῦ π. Γεωργίου Μεταλληνοῦ

Ὁμιλία Καθηγητοῦ κ. Λάμπρου Σιάσου

Ὁμιλία Καθηγήτριας κ. Δέσπως Λιάλιου

Ὁμιλία Καθηγητοῦ κ. Χριστινάκη

– Παρουσίαση γιά τόν π. Ἰωάννη πού προβλήθηκε κατά τήν παρουσίαση τῆς «Ἐμπειρικῆς Δογματικῆς» (προβολή-ἦχος)

– Thomas Shaw: Μιλώντας γιὰ τὸν Διάβολο

Отец Йоанис заспа, обаче не спря да говори: „Йоанис затворил…. устата, но оставил на вас книги с устата“ (стихове за Свети Йоан Златоуст). Неговото слово – съвременно и традиционно, проницателно и дискретно, остро и лечебно, отеческо, богословско, ще се чува силно, където малкото квас заквасва цялото тесто.

Източник: Ορθοδοξία News Agency

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal