Начало » Новини » Светът » Престави се в Господа на 85-годишна възраст бившият Митрополит на Питсбърг Максим (Агиоргусис) | Архиепископия на Америка

Престави се в Господа на 85-годишна възраст бившият Митрополит на Питсбърг Максим (Агиоргусис) | Архиепископия на Америка

In other languages: EN

Автор: Doxologia INFONEWS

На 02 ноември вечерта се престави в Господа след дълго и тежко боледуване на 85-годишна възраст бившият Митрополит на Питсбърг г-н Максим (Агиоргусис). Тъжната вест беше съобщена от Високопреосвещения Архиепископ на Америка г-н Елпидофор. Покойният Митрополит се пенсионира през август 2011 г. поради влошено здраве, но продължи да бъде обичан и уважаван в цялата Митрополия на Питсбърг, в която е служил повече от 30 години.

Роден е на 05 март 1935 г. в Хиос, Гърция. Той е син на свещеник. След това бъдещият Митрополит завършва висшето си богословско образование в Богословската Школа на о-в Халки през 1957 г. Ръкоположен е за дякон в Халки на 28 април същата година, а за презвитер на о-в Хиос на 26 юли 1959 г. Следва докторантура в университета в Лувен, Белгия, където през 1964 г. получава докторска степен по теология и бакалавърска степен по философия.

От 1966 до 1979 г. (до избирането му за Епископ) той преподава в гръцката Православна Богословска Школа на Светия Кръст като професор по систематическо богословие.

На 11 април 1978 г. Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия го избира за Епископ Диоклейски (на Диоклея). Избран е през март 1979 г. и е интронизиран за първия Епископ на Свещената Митрополия (тогава Епархия) на Питсбърг на 27 април 1979 г. През 1997 г. е избран за Митрополит на Константинополския Престол, който да председателства в Питсбърг, a по-късно през 2003 г. става Mитрополит на Питсбърг.

През август 2011 се пенсионира по здравославни причини. От 2011 Митрополията на Питсбърг се управлява от неговия наследник Митрополит Сава на Питсбърг.

Погребението на покойния Mитрополит Максим ще се проведе в Kатедралата на Свети Николай в Питсбърг в събота на 7 ноември, последвано от неговото погребение в Монастира на Свети Григорий Палама в Перисвил, щата Охайо.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal