Престави се в Господа Митрополитът Старец на Кесария и бивш Митрополит на Аксум Петър | Александрийска Патриаршия

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Патриаршията на Александрия и на цяла Африка съобщи за преставянето в Господа на Високопреосвещения Титулярен Митрополит Старец на Кесария (бивш Митрополит на Аксум) г-н Петър. Вечнопаметният Митрополит е починал днес във вторник на 24 ноември 2020, в Атина.

Негово Божествено Блаженство Папата и Патриарх на Александрия и на цяла Африка г-н г-н Теодор II, който се намира на пастирска обиколка в Епископията на Кисуму в Кения, отслужи Трисагий за упокоение на душата на блаженопочившия Митрополит г-н Петър в присъствието на Йерарсите от Престола.

Опелото на вечнопаметния Митрополит ще бъде отслужено на 26 ноември 2020 след Божествената Литургия в Свещения Храм на Богородица Мармариотиса (Община Халандри, Атина) като след това ще бъде погребан в гробището на Община Халандри.

Негово Божествено Блаженство ще бъде представен от Високопреосвещения Митрополит на Птолемаида г-н Емануил.

Високопреосвещеният Митрополит на Аксум г-н Даниил и вярващият народ на Църквата в Етиопия изказват своите горещи съболезнования към семейството на блаженопочившия Митрополит.

Кратка биография на блаженопочившия Митрополит Петър

Митрополит Петър (в света Георгиос Якумелос) е роден на о-в Закинтос, Гърция през 1932 г. Следвал е богословие в Богословския факултет на Атинския университет.

През 1955 г. е ръкоположен за дякон, а за презвитер през 1956 г. Служил е като протосингел на Митрополията на Еласона (Еладска Църква) от 1956 г. до 1965 г. През 1970 г. става част от духовенството на Александрийската Патриаршия.

На 17 декември 1972 г. е ръкоположен за Титуларен Епископ на Вавилон. Служил е като Патриаршески Епитроп в Кайро от 1972 до 1979 г.

На 30 ноември 1979 г. е избран за Митрополит на Аксум (Етиопия, Еритрея, Джибути и Сомалия – Бел. прев.). Митрополит Петър е служил като Патриаршески Екзарх в Митрополията на Кения от 1996 до 1997 г. А през 2004 г. след смъртта на блаженопочившия Александрийски Патриарх Петър VII става наместник на Патриаршеския Престол до избора на новия настоящ Патриарх Теодор II.

На 27 октомври 2004 г. е определен за Екзарх на Александрийската Патриаршия в Атина като в същото време е удостоен с титула Старец (Старейшина). На 26 ноември 2018 г. си подава оставката поради здравословни причини.

В същия ден е избран за Титулярен почетен Митрополит на Кесария в Африка (Африканска).

ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal