Начало » Новини » Мнения » Президентът Путин: Глобална забрана за оскърбяване на религиозните чувства на вярващите

Президентът Путин: Глобална забрана за оскърбяване на религиозните чувства на вярващите

Руският президент Владимир Путин нарече „добро“ предложението да призове страните от ООН да приемат закони за защита на чувствата на вярващите. Такава идея е предложил и ръководителят на Координационния център на мюсюлманите от Северен Кавказ Исмаил Бердиев на срещата на президента с представители на различните вероизповедания, пише руският вестник “Коммерсантъ“.

„Трябва да помислим. Това наистина е добро предложение, не разбирам кой може да бъде против, да се забрани обидата на чувствата на вярващите под каквато и да е форма“, каза Путин. Той също така обеща да даде съответни указания на външното министерство. Президентът обаче отбеляза, че руските инициативи „не винаги минават“ на международни платформи.

Въпросът за обида на чувствата на вярващите се разгорещи на фона на няколко нападения в Европа. Във Франция беше обезглавен учител, който показа карикатури на пророка Мохамед от списание Charlie Hebdo в клас, а трима енориаши от храма Нотр Дам в Ница също бяха убити. В австрийската столица Виена на няколко места имаше стрелба, петима цивилни бяха убити, а 22 ранени.

Френският президент Еманюел Макрон зае твърда позиция и обеща да защити светските ценности от радикалния ислям, европейските страни бяха подкрепени от американския президент Доналд Тръмп. Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров заяви, че Макрон с изявленията си тласка хората към тероризъм. Мюфтията на Чечения Салах-Хаджи Межиев също нарече Еманюел Макрон „терорист номер едно в света“.

Източник: Фокус

Прочетете още: Макрон: Франция ще се бори срещу ислямския фанатизъм и екстремизъм, а не срещу религията Ислям

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal