Православните Църкви, зависими финансово от Москва, сред които и БПЦ, изпитват затруднения с признаването на Православната Църква на Украйна

Проф. дфн Людмила Филипович

In other languages: UKRMK

Автор: Александър Иванов

В коментар за Gazeta.ua проф. дфн Людмила Филипович от Украйна подчерта, че процесът по признаването на единствената канонична поместна Православна Църква в Украйна (ПЦУ) ще продължи по-дълго. Същевременно проф. Филипович изброи поместните Църкви, на които им е трудно да признаят ПЦУ поради натиск от Москва.

Коментарът бе направен в контекста на скорошното важно писмо на Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей до редакторите на уебсайта Cerkvarium, което Doxologia INFONEWS преведе на български език за своите читатели.

Украинската поместна Църква се превърна не само в 15-ия запис в Диптиха, след като получи автокефалия и Томос. Ние се превърнахме в независим, самостоен, пълноправен субект на православния юридически и дипломатически свят.

Процесът по признаване на ПЦУ ще продължи. Днешното Православие е в биполярнен формат. Има Църкви, които гравитират към Константинонопол. Има и привърженици на Русия, които са подложени на голям натиск от Московската Патриаршия, те стоят на нейната кука заради пари. Така че Москва ще забави сближаването им с ПЦУ. Имам предвид Антиохийската, Сръбската, вероятно Българската и Полската Църкви.

Все пак Православната Църква на Украйна трябва да продължи своето развитие, има всички условия за това.“ – пояснява експертът.

Проф. дфн Людмила Филипович живее в Киев. Тя е украински философ, религиозен експерт и анализатор, теолог, доктор на философските науки, професор, завеждащ Катедрата по философия и история на религиите в Института по философия „Григорий Сковорода“ към Националната академия на науките на Украйна, вицепрезидент на Украинската асоциация за религиозни изследвания както и изпълнителен директор на Центъра за религиозна информация и свобода към Украинската асоциация за религиозни изследвания.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal