ПОЗОРНО: Сръбските националисти искат да канонизират наскоро починалия Черногорски Митрополит Амфилохий

КОЩУНСТВО: В краката на Митрополит Амфилохий е поставена икона с неговото изображение!

In other languages: GRUKR

Автор: Doxologia INFONEWS

Сръбските националисти искат да канонизират Черногорско-Приморския Митрополит Амфилохий (Радович), който почина преди няколко дни от усложнения, причинени от Covid-19.

Архимандрит Романос Анастасиадис с остър коментар по въпроса:

Мизериите на сръбските националисти … Не знам кога са успели да пуснат първите … икони на Митрополита на Сръбската църква в Черна гора Амфилохий (Радович), който току-що беше погребан. Това е мизерия и провокация към Православието и към Свещената Традиция на нашата Света Църква. Добре известно е, че сърбите, подобно на руснаците, през последните десетилетия, когато етнофилетизмът се превърна в доминиращ компонент на тяхната антиправославна „теология“, се „канонизират“ светии по националистически и политически критерии, вместо по еклисиологически и агиологически.

Ето защо, поне що се отнася до мен, изяснявам едно нещо: Не признавам и не почитам никой за светец, който не е обявен за такъв директно или индиректно от Светата Христова Велика Църква (Вселенската Патриаршия)“, се възмущава Архимандрит Романос Анастасиадис.

По-късно Архимандрит Романос публикува снимка от погребението на Амфилохий, на която се вижда ясно изографисаната икона в негова чест, стояща в краката на покойния Митрополит. В Православието икона в чест на човек може да бъде изографисана само след официалното провъзгласяване от Църквата на тази личност за Светец. Има определени критерии едно лице да бъде считано за Светец, като един от основните е това лице да имало свят и богоугоден живот, след това да има извършени чудеса по време на снеговия живот или след смъртта му.

Отец Романос Анастасиадис ни предостави и отговора на журналист в Черна гора, към когото се е обърнал за коментар относно масовото струпване на хора по време на погребението и издигането в култ на покойния Митрополит Амфилохий сред пандемия от коронавирус, особено в Черна гора, където има изключително много заразени.

Ето, какво отговаря журналиста от Черна гора:

Нищо от това, което бих Ви казал няма да излежда като преувеличение. Откриха мъртвото тяло на Митрополит Амфилохий за поклонение, а свещениците и другите хора го целуваха по лицето и ръцете. Почти никой не носеше предпазна маска. Бяха довели и много деца, които също целуваха покойния Митрополит, който умря от усложнения, свързани с коронавируса, с който беше заразен, а към края беше се излекувал, но последиците от него останаха и го умориха. Предполагам, че сте разгледали снимките и видеоклиповете. Още по-лошото беше това, че си правиха селфита с един мъртвец – дори децата! Това са плодовете на г-н Амфилохий, понеже той изгради култа към личността върху основите на квазирелигията. В тази доктрина на Амфилохий няма Христос Спасител! Аз обаче също съм още повече шокиран. Това е ненормална некрофилия! И ако някой им забрани да правят това … тогава отново, както и в предишните месеци, те биха извикали: „Атакуват Православието, помогнете ни!“.

От Doxologia INFONEWS също сме шокирани от случващото се в Черна гора, както и от еретическото учение и култа към неговата личност, които е оставил Митрополит Амфилохий. С действията си вярващите в Черна гора профанизират Светото Православие и почитта към Светиите. И така биха дали повод за създаването на реципрочни движения и формирования, насочени срещу светостта и Светиите в Правосланата Църква.

Дори са си съставили тропар и кондак, които публикуваме на сръбски език:

Тропар глас 4

Од дјетинства си себе Господу предао задојен побожњошћу и врлинама поред Светиње морачке.
А када си поодрастао свесрдно си изучаво Ријеч Божију учећи се у Београду, Риму и Атини Богословљу, и када си све изучио свијет си оставио, замонашио се код свог оца Духовног Јустина Ћелијског и Ријеч Божију проповиједао. Када је Господ спознао твоје намјере, поставио те за архијера своје цркве, коју си добро напасао, храмове си у Славу Божију подизао и Људе Богу враћао, и Црну Гору си од безбожништва ослободио. Када си мисију духовну свршио, Господ те позвао у своје наручје, а ми на земљи те молимо: моли се за нас Јерарше Амфилохије јер си нам Христа показао који је из тебе непрестано сијао.

Кондак глас 8

У времена тешког безбожништва ти си Христову ријеч одабро, презрео си све земне почасти, у Христа си се обукао.
Следовао си својим Духовним оцима преподобном Јустину и Пајсију, од њих си побожност и непресталну Молитву стекао и својим Молитвам све си освештао. Као Архијер си се непрестално трудио и Ријеч Божију свима објављивао, стиго си и до Америчког континета да свједочиш Христа Бога распетага. Оче наш и пастиру добри стада Христовог, моли се за све нас Православне Хришћане“.

Когато в една поместна Църква не се проповядва правилно Учението на Светата Православна Църква се стига до създаването на различни ереси и чужди на Православието култове към личността.

Пази Боже от всичко това!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal