ПОЗОРНО: Руската Църква в Украйна заплашва Вселенския Патриарх с религиозни размирици, ако посети Украйна. РПЦвУ нарича Вселенската Патриаршия „религиозна организация“ | VIDEO

In other languages: UKRMK

Автор: Александър Иванов

Руската Църква в Украйна, нямаща канонично право да извършва църковна дейност в диоцеза на поместната автокефална Православна Църква на Украйна, се противопоставя на посещението на Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей в Украйна, който беше поканен от президента на Украйна г-н Володимир Зеленски. Тази позиция беше изразена в предаването „Церковь и общество“ по тв канала „Глас“ чрез Руския Митрополит в Бориспил и Бровари Антоний Паканич от името на Московската Патриаршия, която за пореден път си позволява антиканонично да се намесва в делата на чужди поместни Църкви.

Ние сме против Вселенския Патриарх Вартоломей да идва в Украйна. Смятаме, че посещението му няма да служи за мир в Украйна, но ще отключи нов тласък на глобална конфронтация. Президентът трябва да знае за това и да се увери, че посещението на Предстоятеля на Вселенската Патриаршия може да доведе до нов цикъл на религиозни размирици в държавата.

Владимир Александрович Зеленски е президент на Украйна и никой не може да му забрани да се среща с лидери на други държави или с лидери на определени религиозни организации. Друг е въпросът обаче, доколко е оправдана поканата на президента на Украйна към Патриарх Вартоломей. Смятам, че преди да каним ръководител на религиозна организация от друга държава, е необходимо първо да се позаинтересуваме как това ще бъде възприето от украинското общество; да не се окаже, че ще доведе до протестни движения.

Недвусмислено заявяваме, че Патриарх Вартоломей се намеси незаконно в религиозния живот в Украйна и тази намеса доведе до противопоставяне, отнемане на Храмове от нашата Църква, побоища над вярващите ни и над нашите духовници. А иначе, думите на Зеленски, че Патриарх Вартоломей се грижи за мира в Украйна, звучат доста противоречиво. Не сме открили нито един случай, когато Патриарх Вартоломей, познавайки реалната обстановка в Украйна, по някакъв начин да е предотвратил случващото се.

Трябва да се научим да живеем според Конституцията. А Конституцията директно казва, че държавата е отделена от Църквата. Следователно, всяка намеса на държавници във вътрешните дела на Църквата, противоречи на нашите основни закони“ – казва Руският Митрополит в Бориспил Антоний Паканич от името на Московската Патриаршия

По-долу следва циничното антиправославно видео, където Руският Митрополит в Украйна проповядва антиправославна пропаганда на Кремъл и омраза към Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей.

Този Митрополит е срам за Едната, Свята, Католическа и Апостолска Църква и се надяваме скоро Вселенската Патриаршия да предприеме необходимите канонични действия за озаптяването на клириците на Московската Патриаршия, откъдето се разпространяват еклисиологични ереси, неправославни учения, интриги, клевети, заплахи за убийства, агресия, обиди и прочие.

Призоваваме украинците при никакви обстоятелства да не се поддават на тази руска пропаганда и лъжи! Само заради заплахите, които отправя Московската Патриаршия и по-конкретно този Руски Митрополит в Украйна към Патриарх Вартоломей, Прокуратурата и специалните служби на Украйна трябва да се намесят, тъй като Руската Църква в Украйна се опитва да създава дестабилизация в Украйна и омраза и вражда между самите украински граждани в Украйна. Всеизвестно е и това, че Руската Църква в Украйна шпионира в полза на Русия и Кремъл.

Единствената канонична Православна Църква в Украйна е Православната Църква на Украйна с Предстоятел – Митрополит на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний.

Московската Патриаршия е основният нарушител на Свещените Канони в Светата Православна Църква. А Свещените Канони, Православието, мирът и любовта са несъвместими с религиозната, държавна, кремълска Църква в Русия, която се намира в еклисиологична ерес и е изпаднала в църковна изолация, тъй като прекъсна общението си с Майката Църква Вселенската Патриаршия, от която е произлязла и от която черпи апостолското си приемство и Благодат, съответно тя е прекъснала общението си с Едната, Свята, Католическа и Апостолска Църква. Тоест, тя канонично не е част от Православната Църква, а сама я е напуснала.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal