ПОЗОРНО: Десетки платени от Москва еклисиологични еретици скандират срещу Вселенската Патриаршия в Киев

Автор: Doxologia INFONEWS

Москва и нейната Патриаршия задълбочават войната срещу Вселенската Патриаршия в Украйна. Днес имаше платена акция срещу Вселенския Патриарх в Киев. Русофилските медии в Украйна излязоха с десетки платени и оплюващи публикации срещу Вселенската Патриаршия и личността на Вселенския Патриарх.

Вчерашното решение на Свещения Синод на Църквата на Кипър подразни още повече представителите на изпадналата в еклисиологична ерес Московска Патриаршия. Те още повече са подразнени, понеже въпреки подкупите и изсипаните пари не успяха да се намесят във вътрешните работи на Древната Църква на Кипър. Там, където е Дух Светий, дяволът не може да печели – това от Москва не могат да го разберат.

Припомняме, че в решението на Свещения Синод на Църквата на Кипър беше заявено ясно, точно и недвусмислено, че той няма да се противопостави на решението на Блаженейшия Архиепископ на Нова Юстиниана и на цял Кипър г-н г-н Хрисостом II да споменава в своите Диптиси единствения каноничен Митрополит на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний. За съжаление, някои го изтълкуваха абсолютно погрешно, че с това решение de jure Кипърската Църква е признала автокефалията на Православната Църква на Украйна, а споменаването от Архиепископа на Кипър било само de facto!

Такова схващане представлява еклисиологична ерес, пропагандирана от Москва и най-вече абсолютно непознаване на Свещените Канони и традиция на Светата Православна Църква. Такова изказване направи, макар и добронамерено руският богослов и клирик Кирил Говорун. С това си изказване той въвежда в заблуждение и самите руснаци, и самите украинци по отношение на т.нар. процедура по признаване автокефалията на една поместна Църква.

Отново повтаряме, че не може Свещен Синод на друга поместна Църква да коментира, обсъжда и разглежда решение на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия, както също и издаването и предоставянето на Томос за автокефалия от Майката Църква.

Признаването на автокефалията на Православната Църква на Украйна стана на 24 октомври 2020 г. при споменаването за първи път името на Киевския Митрополит г-н г-н Епифаний в Диптисите на Архиепископа на Кипър г-н г-н Хрисостом II.

А решението от 25 ноември 2020 на Свещения Синод на Църквата на Кипър се отнася до това, че Синодът НЯМА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА РЕШЕНИЕТО НА АРХИЕПИСКОП ХРИСОСТОМ ДА СПОМЕНАВА ИМЕТО НА КИЕВСКИЯ МИТРОПОЛИТ ЕПИФАНИЙ!

По отношение на скандиранията в Киев от самите снимки се вижда, че става въпрос за десетки религиозно и канонически неграмотни хора, които са се продали за пари, протестирайки срещу Майката Църква и Свещените Канони. Такова поведение е характерно само за еретиците и схизматиците.

Дори и от самите им лозунги е видно, че това са хора без морал и хора, които нямат нищо общо с Православната Църква. Не можеш да излезеш с плакат и да наречеш Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей – разколник, юда, лъжец, безсрамник и пр. скверни изрази.

Крайно време е да се вземат по-строги канонични мерки срещу изпадналата в еклисиологична ерес Московска Патриаршия. Такова еретическо, ченгеджийско. схизматично и комунистическо поведение не може да бъде толерирано в Православната Църква.

Поддръжниците на Московската Патриаршия трябва да разберат, че Православната Църква се управлява от Свещени Канони, които са задължителни за всички, а не от капризите и геополитиката на Кремъл! Също така трябва да са наясно, че са придобили своята автокефалия чрез измама, шантаж и заплахи, както и че тяхната автокефалия е предоставена по икономия от Вселенския Патриарх и не е утвърдена от Вселенски събор. Това означава, че Вселенският Патриарх винаги може да я отмени съгласно Свещените Канони и вековната църковна традиция.

След като не им харесва Православната Църква, как се управлява и не са съгласни с вековната боговдухновена традиция нека да се самоорганизират, както си поискат, но да не се наричат православни и да не се свързват с Православната Църква.

Какво можеш да очакваш от едни неблагодарници, каквито са московците, получили своето съществуване благодарение на Майката Църква Вселенската Патриаршия, откъдето са произлезли. От нея са получили освен всичко останало, също и благодатта и апостолското приемство. След като са прекъснали общението с извора на своята благодат и апостолско приемство се стига до такива сатанински и антицърковни прояви.

Те за пореден път доказват, че комунист православен християнин никога не може да стане. Комунистът и безбожникът си остават такива, докато са живи, дори и да се самонаричат православни!

Не може едни комунисти и едни безбожници да нареждат на Вселенския Патриарх как ще прилага Свещените Канони и как ще използва своите прерогативи, предоставени му от Вселенските събори.

И Римската Патриаршия искаше да се наложи над Константинопол и да разпространява своите ереси на православна почва, но отпадна от Църквата. Москва е поела този път…

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal