Пловдивският Митрополит Николай тайно е лежал в болница и се е лекувал от COVID-19. Българската Патриаршия продължава да крие, че има заразени духовници с COVID-19

Автор: Александър Иванов

На 08 ноември 2020 от Doxologia INFONEWS ви представихме наше разследване във връзка с информация, която получихме по отношение на Пловдивския Митрополит Николай и ръководената от него Свещена Пловдивска Митрополия.

Според тогавашната информация, Високопреосвещеният Пловдивски Митрополит г-н Николай и неговият Викарен Епископ Знеполски г-н Арсений са били заразени с коронавирус COVID-19, както и клирици и служители от Пловдивска Митрополия, които постоянно общуват с тях двамата. Тогава от Doxologia INFONEWS се опитахме да се свържем с двамата Архиереи, но те не си вдигаха телефоните и абсолютно никъде не се появяваха пред обществеността, вкл. и не служиха богослужения. Близки до двамата Архиереи тогава заявиха пред Doxologia INFONEWS, че на всички контактни (на самите Архиереи) лица, им е било наредено да се самоизолират. Същевременно служители и клирици от Митрополията, според техните думи тогава, са били предупредени да си мълчат за всичко това. ВИЖТЕ ПЪЛНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ ТУК.

На 23 ноември 2020 местното авторитетно пловдивско издание ПловдивПрес потвърди, че Пловдивският Митрополит Николай наистина е заразен с коронавирус COVID-19 и тайно от обществеността се е лекувал в УМБАЛ „Пълмед“-Пловдив – болницата, в която по-рано се е лекувал от коронавирус и кметът на Пловдив Здравко Димитров. Изданието съобщава още, че Митрополит Николай вече е добре и е изписан на домашно лечение.

Още от началото на пандемията по време на богослуженията, които отслужва Пловдивският Митрополит Николай, не се спазват абсолютно никакви противоепидемични мерки. Вижте пример тук.

За Знеполския Епископ Арсений и за шофьора на Митрополит Николай – Йеромонах Максим (Глухчев) – нищо не се съобщава от изданието, но вероятно те и двамата са добре (тяхната 14-дневна карантина е приключила), тъй като на 17 ноември 2020 в Храма на Свети Архангел Михаил на Централни гробища в гр. Пловдив те отслужиха Опелото на свещеник Благой Радичев (в запечатан ковчег).

Според наша информация, Митрополит Николай се е почувствал зле след богослужението на 01 ноември 2020 в Кукленския Монастир на Светите Козма и Дамян. Видно от снимките по-долу, и кметицата на град Куклен не носеше предпазна маска на лицето си тогава на празника. Вероятно Митрополитът се е заразил по време на това богослужение на 01 ноември. Тогава не се спазваха абсолютно никакви противоепидемични мерки за защита от коронавирус.

Митрополит Николай има сърдечно-съдови проблеми, а хората със сърдечно-съдови проблеми са едни от най-уязвимите в периода на пандемията. Doxologia INFONEWS призовава всички да се молят за здравето на Високопреосвещения Пловдивски Митрополит Николай.

Същевременно Българската Патриаршия продължава да крие, че има заразени свещеници и Митрополити с коронавирус, някои от тях борещи се за живота си! Тя не съобщава и за смъртта на починали от коронавирус духовници.

От Doxologia INFONEWS категорично отхвърляме това нехристиянско и присъщо за тайните организации (а не за поместните Църкви) поведение на Българската Патриаршия, която е длъжна да съобщава за здравословното състояние на всеки един духовник в нейния диоцез – първо, за да знаят вярващите и да се молят за съответния боледуващ духовник, и второ да се пазят при комуникирането си с него поради опасността от заразяване.

По-рано, на 18 август 2020 г., почина от коронавирус COVID-19 Доростолският Митрополит г-н Амвросий. Българската Патриаршия криеше, че Митрополитът беше заразен и хоспитализиран в болница с коронавирус, като и днес продължава да крие, че Митрополит Амвросий почина от коронавирус.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal