Пловдивският Митрополит Николай и Знеполският Епископ Арсений заразени ли са с коронавирус COVID-19?

In other languages: MK

Автор: Doxologia INFONEWS

Според непотвърдена информация на Doxologia INFONEWS от нейни източници, Високопреосвещеният Пловдивски Митрополит г-н Николай и неговият Викарен Епископ Знеполски г-н Арсений са заразени с коронавирус COVID-19, както и клирици и служители от Пловдивска Митрополия, които постоянно общуват с тях двамата.

От Doxologia INFONEWS се опитахме да се свържем с двамата Архиереи, но те не си вдигат телефоните.

Същевременно служители в Пловдивска Митрополия се свързаха с Doxologia INFONEWS поради проявения интерес от наша страна, и ни заявиха, че от 05 ноември 2020 двамата Архиереи са се самоизолирали или са поставени под карантина.

Близки до двамата Архиереи заявиха пред Doxologia INFONEWS, че на всички контактни (на самите Архиереи) лица, им е наредено да се самоизолират.

Същевременно служители и клирици от Митрополията, според техните думи, са били предупредени да си мълчат за всичко това. Те пожелаха да запазим имената им в анонимност, но позволиха да цитираме част от думите им.

Информация, засягаща здравето – не бива да се крие, защото това е обща отговорност. Ние сме в неизвестност и това ни плаши най-много. Притесняваме се и за семействата си, и за хората, с които неволно сме общували, а не знаем кои са.“ – казват приснените от Митрополията отговорни вярващи и граждани.

До петък на уебсайта на Пловдивска Митрополия имаше информация/програма, че ще се отслужва Архиерейска Вечерня и Архиерейска Божествена Литургия за празника на Светите Архангели Михаил и Гавриил в празнуващия днес Храм на Свети Архангел Михаил, Централни гробища, гр. Пловдив.

Информацията беше свалена и изчезна в небитието.

Според публикуваните снимки от богослуженията вчера на Вечернята и днес на Божествената Литургия в Храма на Свети Архангел Михаил от Централни гробища в Пловдив (снимките са по-долу) – не е присъствал нито един от двамата Архиереи, както и винаги придружаващите ги клирици и помощници.

Хорът на Пловдивска Митрополия също не се появява никъде.

ВЕЧЕРНОТО БОГОСЛУЖЕНИЕ ОТ 07 НОЕМВРИ 2020

БОЖЕСТВЕНАТА ЛИТУРГИЯ ОТ 08 НОЕМВРИ 2020

Тази година, за първи път архиерейски крак за празника на Храма на Централни гробища не стъпи, поради което празничните богослужения бяха отслужени само от предстоятеля на Храма – отец Роман Арнаучков.

Според уебсайта на Пловдивска Митрополия, последното богослужение, което е отслужвано от Пловдивския Митрополит Николай и Знеполския Епископ Арсений, е преди една седмица – на 01 ноември 2020, миналата неделя, в Кукленския Монастир на Светите Козма и Дамян, когато са съслужили и Йеромонах Максим Глухчев (шофьор на Митрополит Николай), свещеник Деян Стоенчев (духовен надзорник), свещеник Георги Димитров (ефимерий на Монастира), и други.

Надяваме се от Свещената Митрополия на Пловдив да излязат с комюнике, с което обективно да потвърдят или отрекат информацията ни, както и за да успокоят вярващите в богоспасяемия град Пловдив и въобще от страната, които се притесняват за здравето на духовниците и за собственото си здраве.

От Doxologia INFONEWS отново повтаряме пред Архиереите и клириците на Българската Патриаршия, че няма нищо срамно в това едно лице да е заразено с коронавирус или с каквато и да е друга зараза. Като обществени личности Архиереите, съответно и Йереите са длъжни да обявяват публично ако са заразени с коронавирус, тъй като те са в постоянен контакт с много и най-различни хора, които също са загрижени за здравето си.

А иначе, за съжаление, Doxologia INFONEWS се превърна в ковид център за заразени и починали духовници от Едната, Свята, Вселенска и Апостолска Църква, поради което постоянно сме затрупани с въпроси от вярващи и духовници, които търсят от нас отговори: Този Митрополит, този клирик заразен ли е с коронавирус?

Затова искрено молим конкретно Българската Патриаршия за прозрачност, да публикува информация, за да не се превръщаме в разследващ ковид орган за църковните среди.

Пожелаваме на Архиереите, клириците, служителите и псалтите от Митрополията на Пловдив, ако в действителност са болни, по-скоро да се излекуват от този вирус и да се върнат към изпълнение на своите задължения и своето ежедневие.

Припомняме, че след като Doxologia INFONEWS съобщи на 06 ноември 2020, че разполага с информация, че Старозагорският Митрополит г-н Киприан е заразен с коронавирус COVID-19, се свърза със Свещената Митрополия на Стара Загора, откъдето потвърдиха информацията ни, че Митрополитът е заразен с коронавирус, и тогава Митрополията публикува в сайта си съобщение със задна дата от 03 ноември 2020, в което се съобщи, че Митрополитът на Стара Загора г-н Киприан е заразен с коронавирус COVID-19.

Беше се появила информация и за Варненския Митрополит г-н Йоан, но от Свещената Митрополия на Варна любезно и културно отрекоха информацията, и заявиха за Doxologia INFONEWS, че Митрополит Йоан не е заразен с COVID-19, няма симптоматика, в добро състояние е и се е самоизолирал от грижа към своето паство.


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎