ОФИЦИЈАЛНО: Српскиот Патријарх се претстави во Господа, губејќи ја битката со Ковид-19 | VIDEO

In other languages: SRB – GR – BG – RO EN – MK ES – PT

Српската православна црква објави дека Патријархот Иринеј како последица од комполикации од Ковид19 починал утрово, петок 20 ноември 2020 година во 7 часот и 7 минути на Воената Болница Карабурма во Белград.

Дополнителни детали СПЦ не соопштува.

Иринеј е првиот поглавар на Православна црква кој почина од Коронавирус на 90 годишна возраст. Беше роден на 27 август 1930 година. За поглавар на СПЦ беше избран на 22 јануари 2010 година.

Извор: Religija.mk

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal