ОСЪДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ на Първопрестолния „Свети Ечмиадзин“ относно поредното оскверняване на Катедралата Газанчецоц в Шуши, Арцах (Нагорни Карабах)

Автор: Александър Иванов

Първопрестолният „Свети Ечмиадзин“ в град Вахаршапат в Армения (ръководен духовен център и върховен йерархичен престол на Арменската апостолическа църква, където се намира и седалището на Върховния патриарх и католикос на всички арменци г-н Карекин II) излезе с изявление, в което осъжда поредното оскверняване на Катедралата „Христос Всеспасител – Газанчецоц“ в град Шуши, Арцах (Нагорни Карабах).

С тъга научихме, че в нощта на 09 срещу 10 ноември 2020, след подписването на споразумението между лидерите на Република Армения, Азербайджан и Русия за прекратяване на огъня в Арцах, азербайджанците са проникнали в град Шуши в Арцах и там са осквернили Катедралата Газанчецоц, оставяйки своя отпечатък върху външните и вътрешните стени на църквата.

Категорично осъждаме случилото се като явен вандализъм и израз на нетърпимост.

Недопустимо е Азербайджан, следвайки стъпките на своя спонсор Турция, да продължава политиката си на културен геноцид, който да бъде изразяван под различни форми в продължение на десетилетия.

Призоваваме международната общност, както и междурелигиозните и икуменическите организации да надигнат гласа си и да предприемат подходящи действия за прекратяването на това варварство срещу религиозните и културните паметници и свещени места в Арцах, както и да се прекратят проявите на антиарменски разпореждания от азербайджанските власти.“ – се казва в изявлението на Арменската апостолическа църква.

Припомняме, че Руският Архиепископ в Баку и Азербайджан г-н Александър (Ищейн) от Московската Патриаршия с най-голямата си наглост и безочие, разкривайки истинската същност на безбожническата и вражеска Русия и Московска Патриаршия, изпрати писмо до президента на Азербайджан Илхам Алиев, в която заяви:

Ваше Превъзходителство, уважаеми господин президент,

Позволете ми да Ви поздравя за победата на азербайджанската армия при освобождението на окупираните земи и освобождението от окупация на сърцето на Карабах – древния Шуши.

През дългите години на пребиваването ми тук в Азербайджан, той се превърна във втората ми Родина. Аз винаги, в рамките на своите възможности и усилия, съм се стремял да гарантирам, че световната общност признава Азербайджан като държава, чиито основни приоритети са взаимното разбирателство и взаимното уважение, и където азербайджанският модел на мултикултурализма е достигнал нивото на едно от приоритетните направления във вътрешната и външната политика на страната.

Изразявам дълбоката си признателност за Вашата грижа и подкрепа в преодоляването на това трудно изпитание, пред което бяхме изправени.

Уважаеми господин президент, Бог да благослови Вас, Вашите близки и цял Азербайджан.

Карабах е Азербайджан!

С дълбоко уважение…“.

Благодарение на „православна“ Русия и на нейния диктатор „православният“ президент Владимир Путин десетки хиляди арменци ще бъдат изгонени от техните земи, където живеят от векове, а на тяхно място ще бъдат настанени азери мюсюлмани! Ето я „помощта“ и „подкрепата“ на Русия към Армения! Дано арменците се осъзнаят, че най-големият им враг е самата Русия и нейната антихристиянска политика! Нека по-скоро се ориентират към ЕС и НАТО, иначе ще изчезнат от картата на света като самостоятелна държава! А Руската Църква, която е религиозна държавна структура на Кремъл за пропаганда, съвсем разбираемо е да подкрепи Илхан Алиев и исляма, защото това е политиката на Кремъл и Путин! Самата Русия се ислямизира, където 1/4 от населението ѝ са мюсюлмани, а през 2050 г. ще бъдат повече от 1/3!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal