In other languages: GRSRB

Автор: Doxologia INFONEWS

По случай опелото и погребението на блаженопочившия Сръбски Патриарх Ириней, който изгуби битката с коронавирусната инфекция в 07:07 ч. (сръбско време) на 20 ноември 2020 г. от Сръбската Патриаршия излязоха със следното прессъобщение:

В храм-паметника на Свети Сава във Врачар (Белград), оброчният Храм на сръбския народ, в който беше изложено тялото на блаженопочившия Сръбски Патриарх Ириней, бе отслужена Божествена Заупокойна Литургия.

Тя беше възглавена от Негово Високопреосвещенство Дабро-босненският Митрополит г-н Хрисостом, председателстващ Свещения Архиерейски Синод на Сръбската Православна Църква, в съслужение с Високопреосвещения Волоколамски Митрополит г-н Иларион (Московската Патриаршия), Високопреосвещения руски Митрополит в Бориспол и Бровари г-н Антоний (Руска Църква в Украйна), Високопреосвещения Охридски Архиепископ и Скопски Митрополит г-н Йоан, Високопреосвещения Митрополит на Загреб и Любляна, г-н Порфирий, Преосвещения Шумадийски Епископ г-н Йоан, Преосвещения Бачки Епископ г-н Ириней, Преосвещения Епископ на Враня г-н Пахомий, Преосвещения Рашко-Призренски Епископ г-н Теодосий, Преосвещения Крушевацки Епископ г-н Давид, Преосвещения Тимочки Епископ г-н Иларион, Преосвещения Нишки Епископ г-н Арсений, Преосвещения Захумско-Херцеговински Епископ г-н Димитрий, Преосвещения Моравички Викарен Епископ г-н Антоний, Преосвещения Мохачки Викарен Епископ г-н Исихий, Преосвещения Диоклийски Викарен Епископ г-н Методий, Преосвещения Положко-Кумановски Епископ г-н Йоаким, Преосвещения Брегалнички Епископ г-н Марко, свещеници и монаси от Сръбската Православна Църква, както и гости от други поместни Църкви (не се уточнява какви, очевидно не са нито Епископи, нито Архимандрити – Бел. авт.). Молитвено съучастие взеха Преосвещеният сръбски Епископ в Дюселдорф и Германия г-н Григорий, Преосвещения Ремесиански Викарен Епископ г-н Стефан и Преосвещения Захумско-Херцеговински Епископ на покой г-н Атанасий, както и много вярващ народ.

Най-близките сътрудници на Патриарха, с когото са служили много години: личният секретар на Патриарха иподякон Деян Накич и иподякон Владимир Йелич, управител на Патриаршеския двор.

На богослужението пяха смесени хорове на Храма на Свети Сава с ръководител д-р Катарина Станкович и хора „Бранко“ от Ниш под ръководството на г-жа Сара Цинцаревич.

На молитвеното изпращане на Сръбския Патриарх Ириней присъстваха най-висшите представители на сръбския народ и Сръбската Църква от родината и всички региони, където живее сръбският народ. Освен роднините и най-близките сътрудници на Патриарх Ириней на Заупокойната Литургия присъстваха президентът на Република Сърбия г-н Александър Вучич, сръбският член на президентството на Босна и Херцеговина г-н Милорад Додик, председателят на Народното събрание на Република Сърбия г-н Ивица Дачич, министър-председателят г-жа Ана Бърнабич, редици министри и други членове на правителството на Република Сърбия, началникът на Генералния щаб на сръбската армия генерал Милан Мойсилович, назначеният за министър-председател Здравко Кривокапич, лидерите на Демократичния фронт г-н Андрия Мандич и г-н Милан Кнежевич, както и представители на Римокатолическата църква, мюсюлманското вероизповедание и на другите религиозни общности.

Членовете на сръбската армия и полиция, заедно със своя народ, придружиха Патриарха по най-достоен начин, като по този начин потвърдиха единството си със Сръбската Православна Църква и засвидетелстваха, че заедно те са вековните, трайни и най-силните стълбове на държавата Сърбия. Един от най-трогателните образи, обиколили света в дните на сбогуването на Патриарха и нашия птец Ириней, беше образът на охраната на сръбската армия, носеща ковчега с тялото на блаженопочившия заспал Патриарх в криптата на Катедралата…, където беше неговото погребение“, се казва в прессъобщението на Сръбската Православно Църква.

Важно е да се отбележи, че на опелото и погребението нямаше представители на ниво Епископ от нито една поместна Църква, освен от Московската Патриаршия. Вероятно заради пандемията от коронавирус. Но явно от Московската Патриаршия не се притесняват от това, особено Митрополит Иларион Алфеев, който използва момента за да окаже натиск върху избора на новия Сръбски Патриарх, рискувайки да се зарази с коварния вирус…

Източник: Српска Православна Црква

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal