Община Истанбул изготви необходимата документация за възстановяване на гръцкото дървено сиропиталище и каменно училище на о-в Прингипо | СНИМКИ

In other languages: TRGR

Автор: Doxologia INFONEWS

Гръцкото дървено сиропиталище на о-в Прингипо ще бъде възстановено

Цифровата документация на гръцкото сиропиталище вече е изготвена. Ще бъдат подготвени и проектите за неговата реставрация.

Цялата сграда е от дърво и една от малко в света високи дървени сгради.

В края на юни т.г. кметът на Истанбул (Константинопол) г-н Екрем Имамоглу обеща, че Община Истанбул ще се погрижи за запазването на това културно наследство на Вселенската Патриаршия и гръцкото малцинство в Турция.

Вселенската Патриаршия ще определи новия статут на тази сграда, след като тя бъде напълно реставрирана и консериварана.

В twitter Община Истанбул написа: „Гръцкото сиропиталище в Принкипо ще бъде спасено! Цифровата документация на историческата сграда се извършва от Общината по заповед на кмета на Истанбул г-н Имамоглу. Освен това ще бъдат изготвени проектите за реставрация. Патриаршия ще определи новата функция за използване на сградата, както и модела на участие“.

Гръцкото дървено сиропиталище се намира на най-високата част на Принцовия остров (Принкипо, на тур. ез. Бююкада). В последните години сградата се саморазрушава, особено през зимните месеци, когато неблагоприятните метеорологични условия преобладават. Покривната част на сградата е почти срутена. Дори има срутвания и по пода на сиропиталището, което поставя сградата в опасност. Срещу риска от срутване на сградата на сиропиталището никой не е бил допускан, освен ако няма дадено разрешение от Вселенската Патриаршия.

През 2010 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) реши да прехвърли собствеността на сградата на Вселенската Патриаршия. През 2018 г. гръцкото сиропиталище беше включено в списъка с „Обектите на застрашеното културно наследство“.

Историческото каменно гръцко училище също ще бъде реставрирано

Община Истанбул обяви, че и историческото каменно гръцко училище в Пригипо ще бъде възстановено. Възстановяването на училищната сграда ще бъде извършено от Община Истанбул. Преди сградата е принадлежала на Вселенската Патриаршия, а по-късно е служила за основно училище, но през последния половин век е напълно изоставена.

Община Истанбул ще възстанови историческото училище в Прингипо! Възстановяването на училищната сграда в Прингипо ще бъде извършено от Община Истанбул. Преди време сградата е принадлежала на Патриаршия, а по-късно е служила за основно училище като е била изоставена през последните 50 години“, заявяват от Община Истанбул в профила ѝ в twitter.


Любопитно:

До 1924 г. остров Прингипо е имал население от 15 000 души – почти само от етнически гърци. След 1924 г. на острова за първи път се заселват етнически турци. Понастоящем на острова живеят 7 330 души, от които само 645 са етнически гърци. На острова има пет (5) действащи енории, 14 Храма и един Монастир. На острова се намира Катедрата на Свещената Митрополия на Принцовите острови.


Източник: Gazeteduvar.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal