Низвергнатият от Епископски сан и отлъчен от Църквата Марко (Артемий) Радосавлевич е починал от коронавирус

In other languages: SRB GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Низвергнатият от Епископски сан Артемий Радосавлевич, който някога управляваше Рашко-Призренската Епархия на Сръбската Православна Църква е починал на 85-годишна възраст като Марко Радосавлевич, съобщават медиите в Сърбия.

Според Радио КиМ Артемий е починал в болницата във Валево в резултат на коронавирусна инфекция, а здравословното му състояние е било лошо.

Марко (Артемий) Радосавлевич е роден в село Лелич. Свети Юстин Попович го ръкополага за монах, след като завършва семинарията на 20 ноември 1960 г. в Монастира Челия.

След като завършва Богословския факултет в Белград, той се записва в следдипломно обучение в Атина, където успешно защитава докторската си дисертация. След това се оттегля в Монастира Черна река, където прекарва тринадесет години.

През май 1991 г. е избран за Рашко-Призренски Епископ.

На 13 февруари 2010 г. Свещеният Архиерейски Синод на Сръбската Православна Църква временно освободава Епископ Артемий от управлението на Рашко-Призренската Епархия. Причината направената проверка за финансовото и материално управление на Епархията.

Освен това той е обвинен в незаконно отчуждаване на имуществото на Сръбската Православна Църква, продавайки бизнес помещения на албанец за 150 000 евро.

На редовното пролетно заседание през 2010 г. Свещеният Архиерейски Синод на Сръбската Православна Църква освободи и пенсионира Епископ Артемий. Епископ Артемий след решението на Синода запазва сана на Епископ, но без правото да управлява Епархията.

От юни 2010 г. той живее в Монастира Шишатовац на Фрушка гора. С решение на Свещения Архиерейски Синод на Сръбската Православна Църква от 19 ноември 2010 г. епископският му сан е отнет и върнат в чина на обикновен монах.

Въпреки факта, че му е отнет епископският сан, монах Артемий се представя като „Рашко-Призренски Епископ в изгнание“. Той създава влиятелна разколническа група, което нанася допълнителна рана на Сръбската Църква. Той „ръкополага“ въпреки забранат от това четирима „хорепископи“.

На 25 май 2015 г. Свещеният Архиерейски Синод на Сръбската Православна Църква призова за единство вкл. и монах Артемий. Неговият отговор беше отрицателен и така Синодът с решение го разстрига от монашеството и го отлъчва от Църквата на 28 май 2015 г. Той умира като Марко Радосавлевич.

Като богослов е бил изключително добър по патрология и тесен специалист по учението на Свети Максим Изповедник. Но според неговата „еклисиология“ Рашко-Призренската Епархия в изгнание обхваща цялата вселена и има право да образува енории навсякъде…, което противоречи на православната еклисиология.

Източник: RTS.rs

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎