Московската Патриаршия прави пета стъпка към изолация и напускане Лоното на Едната, Свята, Католическа и Апостолска Църква

Автор: Александър Иванов

На 20 ноември 2020 на заседание на Свещения Синод на Московската Патриаршия „бяха разгледани последиците от поменаването на Предстоятеля на схизматичната структура, действаща в Украйна, от Кипърския Архиепископ Хрисостом“. Това съобщава пресслужбата на Московската Патриаршия.

Московската Патриаршия припомня, че четиримата руски агенти в Кипърската Църква – Митрополитите на Лимасол Атанасий, на Кикос Никифор и на Тамасос Исаия, както и Аматунтският Епископ Николай – в съвместно изявление осъдиха акта на Архиепископа като „явно нарушаване на синодалното, колективното и демократичното управление на Православната Църква на Кипър“, но Архиепископ Хрисостом им отговори подобаващо в своето интервю за гръцкия ежедневник Катимерини.

Участниците в заседанието на Синода на Московската Патриаршия изразяват дълбокото си съжаление „за антиканоничното поменаване“ и „за влизането в общение на Архиепископ Хрисостом с разколниците“.

Синодът на Московската Патриаршия подчертава, че „решението за поменаване е взето еднолично от Архиепископ Хрисостом, без съгласието на членовете на Свещения Синод на Кипърската Църква – тоест, нарушен е съборният характер“.

Наред с всичко останало, Синодът на Московската Патриаршия реши да направи поредната си този път пета стъпка в прекратяване на общение (включваме и самата Православна Църква на Украйна, която е поместна автокефална Църква); пета стъпка на Московската Патриаршия към изолация и към напускане Лоното на Едната, Свята, Католическа и Апостолска Църква, прекратявайки общението си с Кипърската Архиепископия.

Московската Патриаршия констатира невъзможността си да поменава името на Кипърския Архиепископ Хрисостом ΙΙ в Диптиха и молитвите си, а това ще последва и за всички Йерарси от Кипърската Църква, които ще встъпят в църковно общение с представители на украинския разкол.“ – заявяват от Москва.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal