Митрополитът на Самос Евсевий: Културното наследство на Самос обедня! | СНИМКИ

ХРАМ РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО В КОНДЕЙКОН

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Високопреосвещеният Митрополит на Самос, Икария и Корсеон г-н Евсевий, се чувства изтощен и много тъжен от разрушението на голяма част от енорийските храмове в Митрополията. Той със сълзи в очите, заяви следното:

Рядкото и уникалното църковно и монументално културно богатство на Самос се намира в опасност.

Храмовете и Монастирите в Самос, които имат дълъг вековен живот и обхващат поствизантийската и най-нова история на острова, бяха сериозно засегнати.

В Община Източен Самос са засегнати 24 енорийски Храма, а в Община Западен Самос (епицентърът на земетресението беше на 16 км северозападно от Самос в гръцки териториални води – Бел. авт.) са засегнати 30 енорийски Храма.

В допълнение на това, нашите Свещени Обители, като тази на Четния Кръст, на Света Троица и на Свети Пророк Илия, както и много Параклиси също са засегнати от земетресението.

Всички те са претърпели толкова много щети, че използването им крие опасност, поради страх от голям вторичен трус, който може да доведе до още по-големи щети, или дори до пълното им срутване и заличаване.

Нашето желание и молитва е колкото се може по-бързо да започне незабавното им възстановяване и изграждането на подпори. Разчитаме много на любовта на братята от Самос в Гърция и по цялата земя, но също така и на храбрия ни благороден, вежлив клир и народ от нашия граничен регион“, се казва в изявлението на Митрополит Евсевий.

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Σάμου, Ἰκαρίας καὶ Κορσεῶν

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal