Митрополитът на Пафос Георги: Бяха дадени обяснения и бяха изгладени недоразуменията. Решение на Синода ще има на 25.11.2020

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Днес от 10:00 ч. сутринта Свещеният Синод на Църквата на Кипър се събра на извънредно заседание във връзка с въпроса за споменаване на името на Киевския Митрополит г-н г-н Епифаний. Заседанието премина в обстановка на единство и разбирателство, заяви говорителят на Синода Митрополитът на Пафос г-н Георги.

Той даде интервю за журналистите след края на заседанието като заяви: „Свещеният Синод на извънредно заседание днес разгледа внимателно и в дух на единство ситуацията, която беше създадена със споменаването от страна на Негово Блаженство на името на Митрополита на Киев като водач на Автокефалната Църква на Украйна“.

Според Митрополит Георги са били изслушани аргументите и на двете страни, а дискусията и вземането на решения са отложени за следващото заседание на 25 ноември 2020 в сряда.

На въпрос на журналистите дали решението ще се основава на изговореното днес, той заяви, че няма да предреши решението, но то ще бъде в дух на любов и единство.

Недоразуменията са изчезнали като добави: „бяха дадени обяснения и от двете страни, че ще стигнем до единодушно решение, което ще декларира единството на Църквата“.

На въпрос на журналистите дали това означава, че ще бъде прието от всички споменаването на Митрополит Епифаний, представителят на Синода Митрополит Георги заяви, че „към настоящия момент няма решение и за това казвам“, както заяви: „че ще продължи обсъждането и ще бъде взето решение в сряда“.

На въпроса дали е възможно Архиепископът да се откаже от споменаването на друг Предстоятел, когото е споменал два пъти, той заяви, че „аз съм представител на Свещения Синод, за да кажа какво е обсъждано и какво решение е взето“, добавяйки, че не може да каже „какво ще стане, какво мисля или какво ще направя“.

Накрая Митрополит Георги заяви, че сряда не е далече и тогава всички ще разберат какво ще бъде решението относно единството на Църквата на Кипър.

Той добави също, че тогава ще се обсъжда и въпросът за позицията на Църквата относно пандемията от коронавирус.

Източник: Sigma LIVE

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal