Начало » Разни » COVID-19 » Митрополитът на Неа Йония говори с младите хора за богослуженията без вярващи, за отношенията между Църквата и науката, за Божественото Причастие, за ковид ваксината, за конспирациите, за психическото здраве и за грижата на Църквата по време на пандемията от коронавирус | VIDEO

Митрополитът на Неа Йония говори с младите хора за богослуженията без вярващи, за отношенията между Църквата и науката, за Божественото Причастие, за ковид ваксината, за конспирациите, за психическото здраве и за грижата на Църквата по време на пандемията от коронавирус | VIDEO

In other languages: GR – EN

Автор: Александър Иванов

Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква е отправил молба към Правителството на Република Гърция и към министър-председателя г-н Мицотакис да отворят Храмовете за вярващите поне за рождественските празници.

Това разкри Високопреосвещеният Митрополит на Неа Йония, Филаделфия, Ираклион и Халкидона г-н Гавриил в специална онлайн среща във Facebook предназначена за младите хора от неговата Свещена Митрополия.

Митрополит Гавриил подчерта, че „желанието на Постоянния Свещен Синод ще бъде, както и сега и преди, съобразено с противоепидемичните мерки“, които стриктно се спазват в диоцеза на Еладската Църква.

Митрополит Гавриил характерно отбеляза, че „Църквата не се противи на науката, нито някога я е смятала за противник, както някои твърдят, служейки на чужди интереси“.

Митрополитът на Неа Йония призова младите хора и всички вярващи да спазват стриктно указанията на здравните власти и да слушат внимателно гласа на Църквата.

Пространството в самите Храмове е податливо на всичко, също както човешкото тяло – необходимо е да се пазим взаимно. Разбиранията на Църквата са в абсолютен консесус с науката и ние имаме доверие в науката.

По отношение на Светото Причастие и притесненията на някои невярващи хора с липса на църковно съзнание, които се страхуват, че може да се заразят от Господа и от Неговите Тяло и Кръв Христови (припомняме, че в Московската Патриаршия дезинфекцират Самия Господ Иисус Христос), Високопреосвещеният Митрополит заяви:

Това е въпрос на лична вяра на всеки човек. Никой не е длъжен или принуждаван да участва в Тайнството Божествена Евхаристия. Светото Причастие не предава никакви вируси, а предава Вечен Живот. Вирусите се предават при масови събирания, на пренаселени места, от самите хора помежду им. Но нали именно затова ние приемаме всички съответни санитарни ограничения и мерки за защита на общественото здраве и живота на хората. Без хора няма и Църква. Животът на хората е висш интерес за нас, който ние се стараем да запазим.

Намеренията на Постоянния Свещен Синод нямат за цел да противоречат на държавата. В крайна сметка, по всички критични въпроси, касаещи нацията ни, Църквата си сътрудничи с държавата.

Но…, ние виждаме психическото състояние на хората. То е застрашено поради страх и поради карантинните затваряния. Поради тази причина помолихме премиера и Правителството да отворят Храмовете за вярващите поне за рождественския период.

В края на краищата, живата връзка с Бога помага за духовното и психическото укрепване на хората.

Еладската Църква не се противопоставя на експертите, но изразява гласа на своите вярващи чеда, които са разтревожени и трябва да се грижат за своето психическо здраве, поддържайки един баланс.“ – заяви Високопреосвещеният Архипастир.

По отношение на ваксината срещу COVID-19, Митрополит Гавриил заяви, че „тя е Божий дар“ и подчерта, че „добре известните и опасни конспирации не бива да се намесват в процесите по откриване и прилагане на ваксината“.

Нека бъдем търпеливи и нека имаме увереност в хармоничните взаимоотношения между Църквата и науката. Ако има някаква лъжа, тя ще се види и няма да остане скрита. Пък и знаем, че на лъжата краката са къси.

Накрая отговорният Митрополит г-н Гавриил заключи:

Никой вярващ човек като личност не е над Църквата! Нашето послушание към Църквата е необходим елемент за нашето спасение. Въпреки това, хората не бива да смятат, че се води някаква борба срещу догматите на Православната вяра. Нашата вяра не е застрашена! Просто трябва да преодолеем пандемията с помощта на Бога и на учените, които се борят срещу нея денем и нощем.

Видеото на Високопреосвещения Митрополит на Неа Йония, Филаделфия, Ираклион и Халкидона г-н Гавриил е гледано от 29 хиляди фейсбук акаунта (през един акаунт може да гледа цяло семейство например), има близо 2 хиляди реагирания и над 500 коментара. Реагиранията и коментарите са предимно от млади хора. В Гърция младите хора се възпитават в Православие и са силно религиозни и въцърковени.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal