Митрополитът на Морфу: Астерикс беше предсказал… за коронавируса. Новият комикс: Морфикс и коронавирусът | VIDEO

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Митрополитът на Морфу г-н Неофит от Православната Църква на Кипър формулира теорията, че коронавирусът за пръв път се появява като отличителна черта в брой на комикс за Астерикс през 2017 г.

По време на своята беседа, държейки спорния брой на комикса за Астерикс със заглавие „Астерикс и Интериталикът“1 (на бълг. ез. е преведено като „Астерикс и надпреварата с колесници“), Митрополит Неофит отбеляза, че „Това е едно доказателство, че ние не сме конспиратори (теоретици на конспирацията)“.

Ето и тълкуванието на Митрополита на Морфу относно присъствието на думите „коронавирус“ и „носенето на маска“ в 37-мия брой от поредицата комикси за Астерикс:

Я, вижте как подготвят масите за това, което живеем сега. През 2017 г. пише за една болест, която ще дойде при жителите на нещастния Рим, който беше изпитан повече от всички и сега отново се завръща, понеже го пише (Коронавирусът), че е с една маска, намиращ се на колесница. И казва: “Виж големия фаворит, шампионът, т.нар. Колесничар (водач на колесницата), който носи маска, великият Коронавирус (истинско име Тестус Терон, т.е. Тестостерон – Бел. авт.) и неговия верен Бацилус“.

Чухте ли ги? През 2017 моля. Говори за коронавирус, който идва и ще сложи на всички маски. И всички хора викат, понеже Коронавирусът победи: “Коронавирус, Коронавирус“. Трябва също така да имаме и малко подозрение, че някои работят за нас, без нас; преди нас, за нас. Това е едно доказателство, че не сме теоретици на конспирацията“, завърша Митрополит Неофит.

„Очаква се с нетърпение тълкуванието на пророчествата на Доналд Дък, Мики Маус, Батман и на Малката русалка. Сигурно Митрополит Неофит не знае, че коронавирусите съществуват от 30 – 40 години, дори и повече!“

Няма да публикуваме медицинска информация относно коронавируса. Макар и малко, тя е достъпна публично в интернет пространството за всички. Само ще припомним, че наименованието „коронавирус“ не е ново. Това е сборно наименование на вирус с определени характеристики, който под микроскоп изглежда като корона. Наименованието се използва в медицината от десетилетия. То има гръцко-латински езиков произход.

Коронавирусът от края на 2019 г. , който се разпространи по целия свят през 2020 г. и обърна на 180 градуса живота на цялото човечество е с наименование coronavirus SARS-CoV-2. Щамът на коронавируса, който причинява коронавирусната болест през 2019 г. се нарича „Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 – Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2)“. Разговорно се използва само наименованието коронавирус. Преди това е наричан като 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) или човешки коронавирус 2019 (human coronavirus 2019 – HCoV-19 or hCoV-19).

Сегашният щам на коронавирус SARS-CoV-2 е наследник на щама SARS-CoV-1, който доведе през 2002 – 2004 г. до заразяването на 8 098 души, от които 775 души от 17 държави умират.

На български език щамът SARS-CoV-1 е известен като „Тежък остър респираторен синдром“ (ТОРС) (на английски: Severe acute respiratory syndrome, SARS). Той представлява вирусно дихателно заболяване със зоонотичен произход, което се причинява от ТОРС коронавируса (SARS-CoV). Между ноември 2002 г. и юли 2003 г. избухва епидемия от тежък остър респираторен синдром в южните части на Китай, която води до заразяването на 8098 души, от които 775 души в 17 държави умират (9,6% леталност), като повечето случаи са в Китай и Хонконг. В края на 2017 г. китайските учени проследяват вируса чрез цивети до пещерните Подковоносови прилепи, живеещи в провинция Юнан. Няма докладвани случаи на SARS по света след 2004 г. Все пак, сродният вирус SARS-CoV-2 става причината за глобалната пандемия от коронавирус през 2019 – 2020 г. и т.н.

А Митрополит Неофит изпада в потрес! Как е възможно да се споменава думата коронавирус и носене на маски три години преди появата му. Ужас! За съжаление за невежеството няма граници… Проблемът е, че Митрополит Неофит, както и всеки един Митрополит е публична личност и поради това му качество, някои хора, които също са неграмотни по отношение на коронавируса и не само – задължително ще му повярват…

Митрополит Неофит не за първи път бива осмиван от болшенството гърци. Той е известен като „Митрополитът на пророчествата, чудесата и конспирациите“. Това е неговото ежедневие, а вероятно и хоби. Само за това говори! Той облича с красиви думи от Учението на Светите Отци своите беседи по тези теми, за да им предаде тежест и авторитет.

Положителното е, че повечето православни християни в Гърция и Кипър, вкл. и немалко негови събратя по сан приеха „неговото откритие“ с насмешка и възможност за шеги, както и различни предложения за нови комикси, както предлагаме ние от Doxologia INFONEWS: „Морфикс и коронавирусът“. Но има и хора, които бяха завладяни от неговите глупости…

Бог да ни пази от невежеството и простотията!

Ето и няколко думи за конкретното издание на комикса за Астерикс от 2017:

Новият 37-ми брой на изданието на български език се нарича „Астерикс и надпреварата с колесници“ и разказва за участието на двамата герои (Астерикс и Обеликс) в лудо състезание на територията на Римската империя.

Действието в нея се развива през 50 в. пр. Хр., по времето на управлението на Юлий Цезар. В опита си да покаже римската слава и изключителното качество на римските пътища владетелят кани състезатели от цял свят (гали, гърци, готи, бретонци, кушити, пирати, сармати, нормани, перси, римляни, лузитанци и др.) за да участват в състезание на територията на неговата империя.

Лошият герой в комикса е състезателят на Рим – маскиран злодей (Колесничар), наречен Коронавирус по името на вируса, който причинява респираторни заболявания, който е известен на човечеството през 2017 г., но не и като този щам, който възниква през 2019 г.

Авторите на историята – Жан-Ив Фери и Дидие Конрад, които стоят зад последните три комикса от поредицата, споделят, че този път в центъра на историята е Обеликс.

Художникът Албер Юдерзо, който създаде прочутия персонаж от комикси за Астерикс заедно с писателя Рене Госини, почина на 92-годишна възраст на 25 март 2020 г.


1 Оригинално заглавие на френски език – Astérix et la transitalique, на гръцки език – Ο Αστερίξ και ο Υπεριταλικός.
 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎