Митрополитът на Кикос за словесната конфронтация с Аристидис Викетос: „Извинявам се на всички… Отричам се от всичко, което казах….“. А от Вселенския Патриарх ще поиска ли извинение? | VIDEO

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес след края на заседанието на Свещения Синод на Църквата на Кипър по време на интервюто, което даваше за медиите Митрополитът на Кикос Никифор във връзка с неговото несъгласие с решението на Синода по отношение на Православната Църква на Украйна се създаде интензивна словесна конфронтация между него и известния в Кипър и Гърция журналист и църковен анализатор г-н Аристидис Викетос.

Както съобщихме по-рано на заседанието беше обсъдена обстойно автокефалията на Православната Църква на Украйна, както и каноничното поведение на Архиепископа на Кипър г-н г-н Хрисостом, който изпълни своите канонични задължения, споменавайки в своите Диптиси името на единствения каноничен Митрополит на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний.

В изявлението си пред медиите Митрополит Никифор обясни причината, която стои зад неговото предложение пред Синода, което е било единодушно отхвърлено от абсолютното мнозинство от неговите членове. Подобно предложение е направил и неговият събрат по русофилия и московски интереси Митрополитът на Тамасос г-н Исаия, което също е било отхвърлено.

Митрополит Никифор продължава да заявява, че не е съгласен с решението не само на Архиепископа на Църката на Кипър за споменаването на Митрополит Епифаний, но също и с днешното решение на Свещения Синод на Църквата на Кипър, в което ясно се заявява, че Синодът няма да се противопостави на неговото решение (Архиепископа на Кипър), което е негов личен прерогатив като Предстоятел на поместна Църква.

Митрополит Никифор твърди, че става въпрос за вяра и Свещени Канони и следователно решението на Свещения Синод не може да бъде обвързващо, такова изказване представлява абсолютно нарушение на Свещените Канони и Устава на Църквата на Кипър. Той може да си твърди, каквото си пожелае и да си има каквото си пожелае мнение, но той е ДЛЪЖЕН да се съобрази не само с решението на Архиепископ Хрисостом II, но и с това на Свещения Синод на Кипърската Църква – взето с абсолютно мнозинство!

Митрополит Никифор заяви по-конкретно: „Това решение не ни обвързва, въпреки, че е решение на Синода, понеже когато се отнася до въпроси на вярата и Свещените Канони не може“. Тогава какво може да го обвързва? Вероятно Москва и нейната еретическа еклисиологична аргументация или рублите, с които го финансира? Нека каже публично, какво би могло да го обвърже, щом и Свещените Канони и Устава на Църквата на Кипър не могат!

В един момент журналистът Аристидис Викетос му заяви, с две думи, той той заема същата позиция като Московската Патриаршия и следва нейната политика. Това предизвика реакцията на Митрополит Никифор, който го помоли да го остави да говори пред журналистите, от които дори поиска да му предоставят телевизионно време за да изложи надлъж и нашир цялата еретическа московска еклисиологична пропаганда по отношение на Православната Църква на Украйна. По време на интервюто г-н Викетос му зададе няколко въпроса, но той не поиска да отговори.

След края интервюто Митрополит Никифор си тръгна, но започвайки да се конфронтира с г-н Аристидис Викетос. Тогава г-н Викетос му заяви, че изкривява нещата и го попита дали се стреми да стане като „Марк Ефески“, понеже преди това заяви, че се чувствал като него. Митрополит Никифор му заяви с остър тон: „Млъкни!“, което предизвика силна реакция от страна на журналиста, който го помоли да говори по-добре. Тогава Митрополит Никифор заяви на господин Викетос, че е вулгарен и старомоден, заявявайки му да не се бърка там, където не му е работата – на висок тон.

Митрополит Никифор едвам беше удържан от Митрополита на Тамасос Исаия и неговия шофьор, понеже искаше да се върне за да се саморазправя с г-н Викетос. Тогава шофьорът му го издърпа рязко за ръката и заедно с Митрополит Исаия го изведоха навън. Излизайки от сградата на Синода Митрополит Никифор обиди г-н Викетос, наричайки го „негодник“. Това се чу от всички.

Реакциите във фейсбук и журналистическите коментари не закъсняха. Те бяха остри по отношение неговото недопустимо поведение и в каноничен, и в морален план.

Не след дълго не закъсня и извинението на Митрополит Никифор, както заяви самият той „към всички хора“. Той изказа своите извинения, давайки кратко интервю за AlphaNews.live. Той заяви, че за неговото поведение няма оправдание.

Извинявам се на всички хора (на целия свят – Бел. авт.). Това не съм аз. Това не е моето поведение в Църквата. Не искам да се оправдавам, защото каквото и да беше се случило, не трябваше да се държа така. Но повтарям, че заради умората от заседанието си изпуснах нервите. Извинявам се на всички”, заяви той.
Представяме си, как е бил поставен на мястото му по време на заседанието (според наша информация), че си изпусна нервите пред камерите и върху един достоен журналист и църковен анализатор.

Той обясни инцидента с това, че е бил раздразнен от постоянно повтарящите се въпроси от страна на журналиста, позовайки се на немощната си човешката природа.

Отричам се от всичко, което казах, понеже съм православен Епископ и за да се противопоставя на всичко това, изгубих контрол върху себе си и върху своите мисли“, заяви накрая Митрополит Никифор.

Добре ще бъде да поиска извинение и от Вселенския Патриарх и то лично за глупостите, които говори, както и за неговата еретическа московска еклисиологична пропаганда!

Съветваме го да изхвърли издадената с руски пари своя нова книга, в която се подкрепят всички московски еклисиологични еретически аргументи по отношение на автокефалията на Православната Църква на Украйна…

Поведението му може да се определи като срамно и жалко, както заявяват повечето коментатори по този въпрос във фейсбук пространството.

Дори някои директно призовават Синода на Кипърската Църква да пристъпи към неговото низвержение от епископски сан, поради редицата канонични простъпки, които е извършил в последния един месец и за непристойното му поведение от днес.


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎