Начало » Новини » Мнения » Макрон: Франция ще се бори срещу ислямския фанатизъм и екстремизъм, а не срещу религията Ислям

Макрон: Франция ще се бори срещу ислямския фанатизъм и екстремизъм, а не срещу религията Ислям

Автор: Александър Иванов

Президентът на Франция Еманюел Макрон коментира пред изданието Financial Times, че „Франция ще се бори срещу ислямския произвол, но никога срещу исляма като религия“.

Във връзка с отправено обвинение-статия срещу него от British Newspaper Archive, че президентът заклеймява френските мюсюлмани за предизборни цели (малко по-късно статията беше свалена), Макрон заяви: „Няма да позволя на никого да твърди, че Франция или нейното Правителство насърчава расизма срещу мюсюлманите. Франция е толкова светска държава колкото за мюсюлманите, толкова и за християните, евреите, будистите и прочие. Нашите правоприлагащи органи защитават и джамии, и църкви, и синагоги“.

Макрон говори за „стотици радикализирани хора, за които се страхуваме, че всеки момент ще вземат нож и ще избиват французи“, изразявайки притеснението си от това, че в някои квартали „три-четири годишни момиченца, откъснати от обществото още от съвсем малки, носят хиджаби и се възпитават в омраза срещу френските ценности“.

Франция е атакувана от ислямски терористи, защото тя олицетворява свободата на изразяване, свободното право да вярваш или да не вярваш, и да живееш живота си по начин, какъвто ти определиш за добре.

Ние казваме: Не тук у нас! И имаме пълното право да кажем това като суверенна нация и свободен народ срещу терористите, които искат да ни избият. Ние оставаме единни, дори и да има медийни статии, които да се опитват да ни разделят.

Франция ще се бори срещу това днес, но никога срещу исляма. Срещу мракобесието, фанатизма, насилствения екстремизъм. Но никога срещу религията.“ – заявява президентът на Франция Еманюел Макрон.

Човек може да се преструва, че не вижда тази реалност, но не може безкрайно да я пренебрегва. Защото както бе писал философът Авероес: „Невежеството води до страх, страхът води до омраза, а омразата води до насилие.

Затова нека не подхранваме невежеството, като изопавачаваме думите на държавния глава. Прекалено добре знаем докъде може да доведе това. Но вместо това да предпочетем ясната работа и мъдростта“ – завършва президентът на Франция.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal