Маестро Митрополит Иларион Алфеев пристигна в Белград за да окаже натиск върху избора на нов Сръбски Патриарх, който трябва да бъде човек на Москва

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Вчера на 21 ноември 2020 късно вечерта председателят на Отдела за външни църковни отношения на Московската Патриаршия Музикочайшият и Високопреосвещен Маестро Волоколамски Митрополит г-н Иларион (Лари) Алфеев пристигна в Белград, използвайки опелото и погребението на блаженопочившия Сръбски Патриарх Ириней за да окаже натиск върху избора на нов Сръбски Патриарх.

От Doxologia INFONEWS разполагаме с достоверна информация от наши източици в Белград, че истинската цел на неговото посещение е намеса в избора на новия Сръбски Патриарх от страна на Москва. От Москва настояват новият Сръбски Патриарх да бъде верен на Москва и послушно да изпълнява тяхната антицърковна и антиправославна политика.

От Москва са притеснени от избора на Сръбски Патриарх, понеже Белград в последно време се доближава повече до ЕС и САЩ, отколкото до Русия, особено след подигравката от страна на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова спрямо сръбския Президент г-н Александър Вучич по време на посещението му в Белия дом. Заради тези подигравки Белград реагира остро и въпреки „извинението“ на Мосва Александър Вучич няма да забрави тази подигравка.

От друга страна, преговорите на Сърбия за присъединяване към ЕС в последно време имат положителен резултат и напредък, поради което от политическото ръководство на страната предпочитат новият Патриарх да има европейски и демократични виждания, а не русофилско и ретроградно мислене.

От трета страна, немалка част от Епископата на Сръбската Патриаршия не иска повече Сръбската Патриаршия да бъде заклеймявана като троянски кон на Московската Патриаршия в Православната Църква, както и това, че изпълнява нейните геополитически религиозни интереси на Балканите, насочени срещу Майката Църква Вселенска Патриаршия.

От два дена във висшите църковни кръгове на Сръбската Патриаршия се обсъжда не толкова името на новия Патриарх, а това дали ще обслужва интересите на Москва, или на Православната Църква. В това отношение Архиереите са разделени, но надмощие имат онези от тях, които не искат повече Сръбската Патриаршия да бъде използвана от разпрострняващата еклисиологични ереси Московска Патриаршия.

От Сръбската Патриаршия са притеснени, понеже се намират в неблагоприятно положение и частична изолация, заради проблема със схизмата на Църквата в Република Северна Македония от една страна, и от друга страна – неизпълнението на каноничните задължения по отношение признаване автокефалията на Православната Църква на Украйна, и не на последно място – от създаденото негативно отношение към нея сред немалка част от черногорските политици и черногорското население в последно време. И зад тези три проблема на Сръбската Патриаршия стои Москва, която умишлено налива масло в огъня за тяхното задълбочаване, вместо тяхното разрешаване.

Вече много от Епископите там недоволстват от това положение, в което е изпаднала Сръбската Патриаршия. Всичко това носи негативи за нея, за сметка на ползите за Москва, която създава основно проблеми в Православната Църква.

Именно заради тези настроения Маестро Лари Алфеев посети Белград, използвайки като алиби опелото на Сръбския Патриарх.

Нашите източници ни съобщават, че още при слизането му от самолета той веднага е започнал със своите заплахи към Сръбската Патриаршия, която в никакъв случай не бива да признава Православната Църква на Украйна, както и да не вдига схизмата на Църквата в Република Северна Македония. Отделно, той е подчертал, че Сръбската Патриаршия трябва да поддържа позицията, че Православнието в Черна гора „се преследва и е подложено на гонение“, понеже Русия само чрез Сръбската Църква там може да оказва влияние в тази малка и отдавна ориентирана към Запада и демократичните ценности бивша република от Югославия, която в политически план изхвърли Москва от своите интереси.

Той е подчертал, че Сръбската Църква трябва да поддържа и лъжливата теза за т.нар. „схизма“ в Православието, предизвикана заради издаването на Томос за автокефалия от страна на Майката Църква Вселенска Патриаршия.

Припомняме, че дори и в съболезнованията си за Сръбския Патриарх, Московският Патриарх Кирил пропагандира позицията на Москва за украинската автокефалия, заявявайки: „Патриарх Ириней много пъти е говорил със светителско безстрашие и прям в подкрепа на преследваното канонично Православие в Украйна“.

Москва дори използва смъртта на блаженопочившия Сръбски Патриарх Ириней за да пропагандира своята антиправославна и агресивна политика. За Московската Патриаршия цинизмът, секуларизмът, еклисиологичните ереси и болшевишкото „Православие“ отдавна са част от нейното съществуване.

Най-малкото поне от свян да бяха изчакали да минат няколко дена след кончината на Сръбския Патриарх, а те веднага започнаха да оказват натиск върху избора за нов Патриарх, вкл. лични заплахи към определени Митрополити и Епископи от Сръбската Патриаршия.

Циничното поведение на „православните“ болшевики от Москва не е изненада за никого…

Изненадата може да дойде от Сръбската Патриаршия, когато бъде избран Патриарх, който няма да бъде послушко на Москва и да изпълнява техните антицърковни и агресивни срещу Православието поръчки.

Сред тиражираните имена на кандидатите за бъдещ Патриарх са тези на Митрополита на Загреб и Любляна г-н Порфирий (Перич), наместника на Патриаршеския Престол Дабро-босненският Митрополит г-н Хрисостом (Йевич), сръбския Митрополит в Дюселдорф и Германия Епископ г-н Григорий (Дурич) и на Бачкия Епископ г-н Ириней (Булович)… Но по-важното е дали новият Патриарх ще изпълнява поръчките на Москва… От Белград се притесняват това да не попречи на членството на Сърбия в ЕС и да не влоши отношенията с Майката Църква Вселенска Патриаршия и с останалите поместни Църкви особено на Балканите, където настроенията срещу Москва в последно време надделяват.

Както заявихме по-горе и според нашата информация вероятно ще има положителна изненада при избора на новия Сръбски Патриарх и вероятно Москва няма да е много доволна, но както се казва нека изчакаме изборите и времето ще покаже, накъде ще тръгне Сръбската Патриаршия – да отстоява своето място в Православната Църква или да се присъедини към намиращата се в еклисиологична ерес Московска Патриаршия, която се е самоизолирала от Православната Църква и е прекъснала общението си с източника на своята благодат и апостолско приемство Майката Църква Вселенска Патриаршия.


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎