Начало » Новини » Мнения » Константинопол: Гръцки вярващи ще предприемат съдебни действия срещу незаконното превръщане на Света София в джамия

Константинопол: Гръцки вярващи ще предприемат съдебни действия срещу незаконното превръщане на Света София в джамия

In other languages: GR

Автор: Александър Иванов

Група православни християни, принадлежащи към гръцкото малцинство в Константинопол, ще предприемат правни действия срещу превръщането на Света София в джамия. За това съобщава Newsbomb.gr.

Конкретната група ще прибегне през следващите дни до Държавния съвет (Върховен административен съд на Турция), искайки отмяна на решението за превръщането на Света София в джамия, като съдът да се съобрази с международния договор на ЮНЕСКО за предоставения статут на Света София като паметник на културното наследство.

В този договор ясно е упоменато, че държавите трябва „да подсигурят установяването защитата, съхранението, представянето и предаването на културното и природното наследство на бъдещите поколения“.

Този въпрос беше поставен от Хабер Тюрк, за да насочи вниманието на обществото, но шансовете за отмяна на това решение са малки, тъй като е добре известно, че завоевателят Султан Ердоган контролира всичко в Турция, и правосъдието в Турция не работи по правилата на справедливостта и обективността, а по правилата на Ердоган.

Припомняме, че Свещеният Синод на Българската Патриаршия в позицията си за Света София заяви, че уважава турските институции.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal