Константинопол: Гръцки вярващи ще предприемат съдебни действия срещу незаконното превръщане на Света София в джамия

In other languages: GR

Автор: Александър Иванов

Група православни християни, принадлежащи към гръцкото малцинство в Константинопол, ще предприемат правни действия срещу превръщането на Света София в джамия. За това съобщава Newsbomb.gr.

Конкретната група ще прибегне през следващите дни до Държавния съвет (Върховен административен съд на Турция), искайки отмяна на решението за превръщането на Света София в джамия, като съдът да се съобрази с международния договор на ЮНЕСКО за предоставения статут на Света София като паметник на културното наследство.

В този договор ясно е упоменато, че държавите трябва „да подсигурят установяването защитата, съхранението, представянето и предаването на културното и природното наследство на бъдещите поколения“.

Този въпрос беше поставен от Хабер Тюрк, за да насочи вниманието на обществото, но шансовете за отмяна на това решение са малки, тъй като е добре известно, че завоевателят Султан Ердоган контролира всичко в Турция, и правосъдието в Турция не работи по правилата на справедливостта и обективността, а по правилата на Ердоган.

Припомняме, че Свещеният Синод на Българската Патриаршия в позицията си за Света София заяви, че уважава турските институции.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal