Комюнике от 20-то заседание на Асамблеята на Православните Епископи от Бенелюкс (CEOB)

In other languages: GRNLFR

Превод: Йордан Георгиев

Брюксел

Двадесетото (20-то) заседание на Асамблеята на Православните Епископи от Бенелюкс (CEOB-OBB) се проведе чрез видеоконферентна връзка, заради здравната криза, във вторник на 17 Ноември 2020 от 10:00 ч до 11:00 ч. под председателството на Негово Високопреосвещенство Митрополита на Белгия г-н Атинагор (Вселенска Патриаршия) и с участието на Преосвещения Епископ на Нямц г-н Марко, представител на Високопреосвещения Митрополит г-н Йосиф (Румънска Патриаршия), на Преосвещения Епископ г-н Доситей (Грузинска Патриаршия) и на Преосвещения Епископ на Аполониада г-н Йоаким (викарен Епископ на Свещената Митрополия на Белгия, Вселенска Патриаршия).

Предвид настоящата ситуация дневният ред на тази виртуална среща беше ограничен.

Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Белгия г-н Атинагор информира другите Йерарси за положението своего рода за живота на Православната Църква в трите страни от Бенелюкс. Епископите направиха оценка на последиците от здравните мерки, наложени от правителствата в трите страни от Бенелюкс върху живота на Църквата. Особено в Белгия, където е обявено ново общо затваряне и където всички обществени религиозни събирания (с няколко малки изключения), вече не са разрешени поне до 13 декември 2020 г. Архиереите обмениха мнения относно последиците от това положение върху религиозния и духовния живот на Църквата. Те насърчават свещениците да продължават да бъдат близо до болните хора и до другите им енориаши, с всички възможни средства.

Йерарсите обединиха своите молитви за бързото възстановяване на Негово Блаженство Сръбският Патриарх г-н г-н Ириней и Негово Блаженство Архиепископа на Албания г-н г-н Анастасий, които са хоспитализирани, както и за всички боледуващи от Covid-19 като едновременно с това изказаха своите топлосърдечни благодарности на всички лекари и медицинския помощен персонал.

Архиереите също така обмениха новини и информация за своите Епархии като изразиха своята надежда, че санитарните условия ще позволят следващия път заседанието на Асамблеята на Православните Епископи от Бенелюкс да се реализира чрез физическото присъствие на нейните членове.

Епископите решиха да проведат следващото заседание на Епископската Асамблея на 15 юни 2021 г.

Асамблеята на Православните Епископи от Бенелюкс е учредена след решението на 4-то Предсинодално Съвещание, което беше свикано в Шамбези (Женева) през юни 2009 г.

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Βελγίου, Ἐξαρχία Κάτω Χωρῶν καὶ Λουξεμβούργου | Archevêché de Belgique, Exarchat des Pays-Bas et de Luxembourg | Aartsbisdom van België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎