Киевският Митрополит Епифаний участва в икуменическа среща с религиозни лидери и с посланика на Канада в Украйна

Автор: Александър Иванов

Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний взе участие в икуменическа среща на религиозните лидери в Украйна заедно с извънредния и пълномощен посланик на Канада в Украйна г-жа Лариса Галадза. За това съобщава пресслужбата на Православната Църква на Украйна.

Предстоятелят на Православната Църква на Украйна беше придружен от Чернихивският Архиепископ г-н Евстратий (Зоря).

На срещата присъстваха още Върховният архиепископ на Украинската гръко-католическа църква г-н Святослав Шевчук, Главният равин на Киев и на цяла Украйна и ръководител на Асоциацията на еврейските религиозни организации на Украйна Яков Дов Блайч, ръководителя на Духовното упраление на мюсюлманите в Украйна шейх Ахмед Тамим. По-късно се присъедини и председателя на съвета на Института за религиозна свобода Александър Заец.

Участниците обсъдиха усилията на религиозните общности в Украйна в борбата срещу домашното насилие, по-конкретно в рамките на проекта на Института за религиозна свобода, който се реализира в сътрудничество с Всеукраинския съвет на църквите и религиозните организации и с посолството на Канада в Украйна.

Посланикът на Канада обърна специално внимание на въпроса с правата на хората в териториите на Донецка и Луганска области, които не се контролират от Правителството на Украйна, както и в окупирания Крим. Религиозните лидери говориха за проблема с потискането на правата на вярващите и религиозните малцинства, целенасоченото преследване на религиозна основа и липсата на достъп за ефективен международен мониторинг.

Участниците обсъдиха инициативи, насочени към гарантиране на равни права и възможности за жените и мъжете, както и общи въпроси, свързани с устойчивото демократично развитие на Украйна.

В речта си Киевският Митрополит Епифаний подчерта, че религиозните общности в Украйна подкрепят усилията за борба и защита срещу домашното насилие, равен достъп на жените и мъжете до различни социални възможности и за гарантиране на равенството на техните права.

Участниците в срещата обсъдиха и въпроси от общ интерес, свързани с устойчивото демократично развитие на Украйна.

Лариса Галадза изслуша с голям интерес позициите и вижданията на религиозните лидери и отбеляза, че Канада е била и винаги ще бъде приятел и партньор на Украйна в религиозен план.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal