Интерпарламентарната асамблея по Православието (IAO) за нападенията във Франция: Бруталното поведение и мракобесните заплахи няма да попречат на нашата вяра

Автор: Александър Иванов

Генералният секретар на Интерпарламентарната асамблея по Православието (IAO) д-р Максимос Харакопулос изпрати писмо на подкрепа и солидарност до председателя на Френския Парламент Ришар Феран, до Римокатолическия архиепископ на Марсилия Жан-Марк Авелайн и до Римокатолическия епископ на град Ница Андре Марсо във връзка с последните терористични нападения, случили се във Франция.

В писмото си генералният секретар изразява съболезнования от името на Интерпарламентарната асамблея по Православието (IAO) във връзка с терористичните нападения. Той също така изразява пълна подкрепа и солидарност с френския народ „където нетолерантността и религиозният фанатизъм се опитват да налагат условия на заплаха и терор в ежедневието“.

Фактът, че тези терористични актове се извършват в Свещените Храмове, им придава още по-драматично измерение.

Европа е континентът на свободата на словото и изразяването, на толерантността и демокрацията, на здравите основи, основани на три силни стълба от нейната история: древногръцкото мислене, римското право и Християнството.

Немислимо е да се отхвърлят тези принципи и достижения на правото на общността в името на религиозния фанатизъм, който се превръща в политически инструмент.

По отношение на всяка религия и нейните символи, ние трябва да запазим мира и взаимното разбирателство. Нека не позволяваме на хората, обслужващи чужди интереси, да инструментализират религиите, за да създават разцепления в европейската култура и нашите общества.

Ние сме особено критични към онези, които избират да подстрекават религиозния фанатизъм и войната между културите и религиите, постигайки своите политически цели.

Все още вярваме, единствената възможност за човечеството е мирното съжителство, взаимното разбирателство и сътрудничеството между всички държави и религии.

Бруталното поведение и мракобесните заплахи, като тези, които се случиха във вашата страна през последните дни, няма да попречат на нашата вяра, нито ще я променят.“ – пише генералният секретар на Интерпарламентарната асамблея по Православието (IAO) д-р Максимос Харакопулос.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal