ИЗВЪНРЕДНО: Сръбският Патриарх Ириней е заразен с коронавирус и е приет в Ковид болница в Белград

In other languages: SRB EN GR

Автор: Doxologia INFONEWS

„Сръбският Патриарх Ириней е заразен с коронавирус и е приет в Ковид болница в Белград“, съобщиха от Сръбската Патриаршия.

Като част от редовната процедура за тестване и след епидемиологичната оценка беше извършен PCR тест на SARS COV 2, който потвърди, че Негово Светейшество Сръбският Патриарх г-н г-н Ириней е положителен без симптоми и в отлично общо състояние“, се посочва на уебсайта на Сръбската Патриаршия.

В края на миналата седмица Патриарх Ириней възглави Заупокойната Литургия в Подгорица по случай кончината на Черногорско-Приморския Митрополит Амфилохий, който беше заразен с коронавирус, но макар последният му тест да беше отрицателен само седмица след той почина.

В крайна сметка, Митрополит Амфилохий почина в резултат на коронавирус и повечето от присъстващите на погребението и Литургията не носеха защитни маски, нито спазваха съответното отстояние помежду си.

Предстоятелят на Сръбската Православна Църква е на 90 години. Той е избран за Патриарх през януари 2010 г.

И Будимлянско-Никшичкият Епископ Йоаникий – администратор (наместник) на Черноморско-Приморската Митрополия, очаква резултатите от направения по-рано днес PCR тест.

Епископът имаше леко повишена температура и както от Епархията съобщиха, той е в добро общо състояние и с жизнени параметри. Изпратен е на домашно лечение под наблюдението на лекар.

Рентгенографията на белите дробове не показва промени, докато след CT изследването беше установено, че Епископът има минимален фокус на възпаление върху десния бял дроб“, се посочва в съобщението.

По време на първата вълна от пандемията на коронавирус през пролетта, патриарх Ириней призова духовенството и вярващите да зачитат решенията на Сръбското правителство по отношение на мерките за защита срещу вируса, но бяха забелязани множество нарушение в храмовете на Сръбската Патриаршия.

От Doxologia INFONEWS за съжаление, че оказахме нещо като лоши пророци, понеже във връзка със заразяването с коронавирус на Будимлянския Епископ Йоаникий, отбелязахме, че на погребението на Митрополит Амфилохий присъстваха много Митрополити и Епископи от Сръбската Църква, дори самият Сръбски Патриарх Ириней. Ковчегът на Митрополит Амфилохий беше отворен и не се спазваха никакви мерки; маските бяха рядно явление… И днес се оказа, че и Патриархът е заразен, а утре и в други ден, кой ще бъде? Безотговорното отношение води до такива трагични резултати…

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal