ИЗВЪНРЕДНО: „Беларуската автокефална православна църква“ отлъчи и анатемоса Александър Лукашенко, обявявайки го за „обладан от сатаната“ | ДОКУМЕНТ

Автор: Александър Иванов

Предстоятелят на разколническата църковна организация в Беларус „Беларуска автокефална православна църква“ анатемоса и отлъчи фалшивия президент на Беларус Александър Лукашенко.

Това се случи на 22 ноември 2020 по време на богослужение в Торонто, Канада.

В комюникето прочетено от „архиепископ“ Святослав Лонгин се казва, че Лукашенко е „убиец, обсебен от сатаната, който води болшевишка антинародна политика“.

Църквата е духовна, а не политическа институция. Тя учи паството си да се бори за истината. Тя не може да стои и да гледа геноцида над беларусите.

По силата, дадена ни от Бога, ние отлъчваме от Светата Православна Църква и обявяваме анатема на бившия президент Александър Лукашенко, който, въпреки че носи християнско име, принадлежи към Църквата само по рождение, като му се забранява да се приближава към Христовите Тайнства. Призоваваме онези, които все още служат на сатанинската му сила, да не се подчиняват на престъпните му заповеди, защото в противен случай и тях ги очаква проклятие в този и в отвъдния живот.“ – се казва още в комюникето.

За сравнение, другата православна религиозна организация в Беларус – Руска Църква в Беларус (Московска Патриаршия) – подкрепя Александър Лукашенко, а Московският Патриарх Кирил зачита Лукашенко като свой приятел.

* * *

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal