ЕКСКЛУЗИВНО от Московската Патриаршия: Писмено изповядване с предварително подготвена бележка от вярващите. И още…

Автор: Александър Иванов

Писмена изповед, чрез предварително подготвена бележка, се препоръчва на вярващите от Московската Патриаршия в контекста на разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19, която в Русия се развива с много бързо темпо.

Тази превантивна мярка се въвежда „като се взема предвид настоящата обстановка и грижата за живота и здравето на вярващите и духовниците от Московската Патриаршия“.

Това се посочва в комюникето (30.X.2020) на Високопреосвещения Воскресенски Митрополит г-н Дионисий, управляващ делата на Московската Патриаршия.

С благословението и одобрението на Негово Блаженство Московския Патриарх г-н г-н Кирил, комюникето е разпратено до всички епархийски Митрополити в диоцеза на Московската Патриаршия.

/Припомняме, че самият Митрополит Дионисий се зарази с COVID-19/

Когато свещениците общуват с вярващите, свещениците да носят маски, вкл. и при изповед. Препоръчва се на вярващите да изготвят списък с греховете си на лист хартия и да го предадат на изповядващия свещеник“ – се казва в комюникето.

А по-нататък:

  • свещениците да се въздържат да дават ръцете си за целуване“;
  • духовниците се задължават да дезинфекцират ръцете си с антисептици непосредствено преди извършване на Проскомидията“;
  • духовниците и целият персонал се задължават да дезинфекцират ръцете си преди всяко докосване на просфората, хлябовете за извършване на литии, антидора“.

В комюникето се посочва още:

  • Ако някой монах от Монастир се зарази с коронавирус, Монастирът трябва задължително да бъде затворен под карантина за 14 дни и всички обитатели на съответния Монастир трябва да бъдат тествани;
  • В региони с особено сложна епидемична обстановка, Московската Патриаршия съветва съответните управляващи Епископи да издават разпоредби за затваряне на Монастирите в епархиите им, и съответно за забрана за посещения в тях от посетители. Всичко това като превантивна мярка.

Московската Патриаршия напомня на всички „за необходимостта своевременно (поне веднъж месечно) да изпращат до административния отдел на Московската Патриаршия актуална информация за заболелите и оздравелите от COVID-19 духовници от епархиите“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal