Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна с Грузинския Католикос-Патриарх Илия II, а след това с президента и премиера на Грузия | СНИМКИ & VIDEO

In other languages: GEOGRMK

Автор: Йордан Георгиев

Днес на 18 ноември 2020 г. държавният секретар на САЩ г-н Майк Помпео се срещна с Католикос-Патриарха на Грузия Негово Блаженство г-н г-н Илия II.

Държавният секретар беше топлосърдечно посрещнат от Предстоятеля на Църквата на Грузия, който лично го приветства в Патриаршията.

След края на срещата Майк Помпео написа в twitter:

За мен беше голямо удоволствие да се срещна днес с Негово Блаженство, Патриархът на Грузинската Православна Църква г-н г-н Илия II. Като член на Международния алианс за религиозна свобода, ролята на Грузия в насърчаването и защитата на религиозната свобода по света не може да бъде подценена“.

В началото на срещата Грузинският Католикос-Патриарх благослови Майк Помпео.

На срещата присъстваха locum tenens (местоблюстител – Бел. авт.) на Патриаршеския Престол Сенакският и Чкороцкуският Митрополит Шио (Муджири), председателят на Отдела за външни отношения на Грузинската Патриаршия Митрополитът на Зугдиди и Цаиши г-н Герасим (Шарашенидзе), Митрополитът на Гора и Атена г-н Андрей (Гвазава), ръководителят на Отдела за връзки с обществеността на Патриаршията протойерей Андрия Джагмаидзе, извънредният и пълномощен посланик на Съединените американски щати в Грузия Нейно Превъзходителство г-жа Кели Дегнан, както и други висши духовници и официални лица.

Припомняме, че на 17 ноември 2020 Майк Помпео се срещна с Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей, след което той замина за Грузия. В Турция Майк Помпео отказа да се среща с политическите лидери и ръководители на страната.

По време на посещението си в Грузия Помпео заяви също, че САЩ остават да бъдат ангажирани и да помагат на Грузия за нейната евроатлантическа перспектива, както и за укрепването на демократичните институции.

Помпео се срещна с Президента на Грузия г-жа Самоле Зурабишвили в резиденцията Атонели. Г-жа Зурабишвили заяви, че САЩ трябва да са още по-активни в регионалните проблеми в региона, имайки предвид засилващото и агресивно присъствие на Русия в Кавказ – окупиране на грузински територии и настаняване уж на мироопазващи сили в Нагорни Карабах, за което Путин помогна на Азербайджан отново да притежава тези арменски земи.

Радвам се днес да видя президента @Zourabichvili_S в Тбилиси. Сътрудничеството на САЩ с Грузия е от първостепенно значение и нашата подкрепа за суверенитета на Грузия с оглед на руската окупация е непоколебима“, написа в twitter Майк Помпео след срещата му с президента на Грузия г-жа Саломе Зурабишвили.

След грузинския президент г-н Помпео се срещна и с министър-председателя на Грузия г-н Гиорги Гахария. Г-н Гахария отбеляза след срещата, че това е най-важното партньорство, което страната има и смятат, че моментът на засилване на амриканското представителство в региона вече е дошъл.

Прекрасно е да се срещнем с министър-председателя @GakhariaGiorgi
и външния министър @DZalkaliani за да обсъдим значението на провеждането на свободни, честни и прозрачни избори в Грузия. Потвърдих непоклатимата подкрепа на САЩ за суверенитета на Грузия с оглед на руската окупация
“, написа в twitter Майк Помпео след срещата си с министър-председателя на Грузия г-н Гиорги Гахария и външния министър г-н Давид Залкалиани.

Източник: Mtavari TV


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎